Agents de Protecció Civil a una platja

El clar advertiment de Protecció Civil després de la mort de 16 persones a Catalunya

Dràstiques xifres a les platges i piscines

Protecció Civil fa una crida a la prudència al bany a platges i piscines. Des del 15 de juny han mort al bany 12 persones a les platges i 4 a piscines i un total de 25 nens han resultat ferits a piscines. En total, per tant, ja són les 16 morts aquest estiu en aquestes circumstàncies, 8 menys que l'any passat. Durant la campanya del 2023, a data 1 d'agost havien mort al bany 24 persones, 17 a platges i 7 a piscines. Tot i la millora en les dades de mortalitat al bany, Protecció Civil insta a la cautela.

La dotzena víctima mortal a les platges catalanes s'ha produït aquest mateix dijous. Un home de 85 anys i de nacionalitat espanyola va morir mentre es banyava a la platja del Cavaió de Canet de Mar (Maresme). Protecció Civil recorda la importància de banyar-se en espais vigilats i fer-ho acompanyats, especialment en el cas de les persones de més edat.

Dels 25 menors que fins ara han resultat ferits al bany a les piscines, un total de 16 nens tenien menys de 5 anys; i 9 entre 6 i 12 anys. Només 4 ofegaments greus han tingut lloc a piscines particulars; 13 a piscines municipals i d'equipaments esportius; i 8 a piscines de càmpings, hotels o cases de colònies.

Platja de la Fragata de Sitges
Platja de la Fragata de Sitges | ACN

Protecció Civil recorda la responsabilitat dels adults mentre els menors s'estan banyant. “És molt important ensenyar-los a nedar tan aviat com sigui possible i vigilar-los en tot moment sense cap distracció, com per exemple l'ús del telèfon mòbil, i estar a tocar dels més petits per poder agafar-los immediatament si pateixen algun problema”, indiquen des de Protecció Civil.

Pel que fa a les trucades al telèfon d'emergències 112 relacionades amb les platges, fins a aquesta setmana s'han rebut 1.353 trucades per 945 expedients. La majoria de trucades s'han rebut des del Barcelonès (208), seguit del Tarragonès (180) i l'Alt i el Baix Empordà (157). Un 55% de les trucades han estat per demanar assistència sanitària i un 29% per afectacions derivades de l'estat del mar.

Un socorrista dret a la platja mirant al mar amb una boia de rescat a les mans i una bandera vermella onejant al lloc de vigilància.
Un socorrista dret a la platja mirant el mar amb una boia de rescat a les mans i una bandera vermella onejant al lloc de vigilància. | El Periódico

Més meduses

Pel que fa a la presència de meduses a les platges catalanes, els municipis que han patit un ascens més gran són Sitges, Castelldefels, Sant Pere Pescador, Lloret de Mar i Badalona. Segons dades de l'Institut de Ciències de Mar, sí que s'ha detectat un increment més gran del nombre de meduses respecte a l'any anterior.

A més, aquest 2024 es va detectar per primera vegada a les platges catalanes la presència d'una caravel·la portuguesa, una espècie semblant a una medusa que és extremadament urticant, i que va provocar la bandera vermella, i per tant la prohibició del bany, a la platja de Tamarit a Tarragona i a la platja d'Altafulla el divendres 26 de juliol.