Per al bon funcionament d'una localitat, que el comerç de proximitat carburi com és degut és fonamental. Alhora, el turisme s'ha convertit, en molts municipis, en una de les fonts principals de finançament local. I no sempre és senzill que aquests dos aspectes col·lindin de forma útil per al benestar de la ciutat. Banyoles, però, sembla haver trobat una estratègia òptima amb la que comerç de proximitat i turisme es podran unificar i podran ajudar al creixement de la ciutat i dels propis negocis locals.
El 7 de març del passat 2023, a l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles es va dur a terme un acte presentat per l'Ajuntament de la ciutat en el que es va introduïr un Pla d’inversions turístiques 2023-2025. Els polítics del consistori van informar que havien rebut un finançament de 2,3 milions d'euros dels fons europeus Next Generation. Aquest finançament estava pensat per a la realització d'activitats vinculades al cicloturisme, a l’entorn natural i la gestió de fluxos de visitants.
L'Ajuntament va assegurar que "es vol promoure un model de desenvolupament turístic sostenible, competitiu i intel·ligent que permeti consolidar Banyoles com a destinació líder a nivell de turisme lúdico-esportiu. També es vol diversificar l’oferta cap a un turisme slow i soft vinculat al benestar, l’aigua, la natura i la cultura amb una oferta de productes turístics atractius, especialitzats i segmentats que enllacin l’Estany amb el centre de la ciutat".
Els dolços entren en acció
En aquesta línia, ara s'ha sabut que l'Ajuntament de Banyoles ha iniciat els tràmits per crear una ruta turística basada en els dolços i postres tradicionals del municipi. Es tracta d'una experiència gastronòmica que inclou establiments i obradors locals emblemàtics a partir del qual també es vol donar valor i visibilitat al comerç local i de proximitat. Aquesta nova ruta complementarà altres itineraris que ja té en marxa Banyoles centrats en la natura i el patrimoni i suposarà un cost de 300.000 euros.
Ara l'objectiu és que els visitants que la segueixin descobreixin els establiments de restauració i forns de pa. El govern local també pretén que la nova ruta dolça generi sinergies entre els obradors locals i els restaurants a l'hora de promocionar els dolços. L'itinerari s'acabarà de definir a finals d'aquest 2024.
Algunes de les pastisseries més conegudes de la localitat són la Can Japet, la Can Carbó, la Jaume Figueras i la Can Padrés. Allà podem trobar alguns dels dolços més típics i coneguts de la zona, com les caracoles, el xuixo (Can Padrés va obtenir el premi a millor xuixo del món), la tortada de Banyoles, cansalades, Ramona de xocolata i els Rocs de l'estany, entre d'altres.