Les meduses són organismes marins coneguts pels seus cossos gelatinosos i tentacles urticants. La seva estructura corporal és força simple, manquen de sistema nerviós central, cor i ossos. Al seu lloc, tenen una xarxa difusa de nervis, coneguda com a plexe nerviós, que els permet respondre a estímuls ambientals. Les meduses utilitzen els seus tentacles per capturar preses, principalment petits peixos i plàncton.
Aquests tentacles alliberen toxines per immobilitzar les preses. Aquestes toxines són temudes entre la majoria de la població, que sempre va amb ull on trepitja quan visita la platja. Les meduses juguen un paper important en els ecosistemes marins, tant depredadores com preses. No obstant això, en les darreres dècades, algunes espècies han experimentat augments significatius a les seves poblacions, un fenomen conegut com a "floracions de meduses".
Les activitats humanes estan influint en les poblacions i en els ecosistemes marins en general. És per això que cada cop les veiem més a les costes de les platges més concorregudes. Aquests animals darrerament es deixen veure molt per Catalunya, on es congreguen en eixams i poden causar greus ferides en aquelles persones que entrin en contacte amb els seus tentacles.
Entre els mesos de maig i setembre és quan apareixen més a la costa catalana, ja que les temperatures de l'aigua litoral augmenten considerablement. A més, els corrents i vents mediterranis arrosseguen a la platja masses d'aigua oceànica que comporten una infinitat de meduses. A dia d'avui, et pots trobar fins a 5 tipus de meduses durant els teus dies de vacances a la costa catalana, per això cal anar amb compte.
Les variants de medusa
Una de les espècies més vistes a les platges és alhora una de les més inofensives per als humans. Es tracta de la Velella, una de les meduses més petites que hi ha, que poden arribar a mesurar tan sols un centímetre de diàmetre. Es poden identificar pel disc rodó o ovalat, amb un color blau marí estampat. A aquesta espècie també se la coneix com a "barqueta de Sant Pere".
D'altra banda, la Pelàgia noctiluca és segurament l'espècie que més vegades ens trobarem en els nostres dies de vacances. Com hem dit anteriorment, pot arribar a la costa en grans grups, i aquesta variant sí que suposa una alta perillositat. L'efecte de les toxines poden provocar problemes respiratoris o cardiovasculars, alhora el seu simple contacte amb la nostra pell pot irritar-la i coure-la.
Per sort, no totes suposen greus problemes, la borne blava és força freqüent a la costa, encara que el seu verí és molt lleu. Si arriba a picar-te sentiràs una picor força intensa, encara que la teva pell no es veurà afectada de la mateixa manera que amb altres espècies. Per identificar-les heu de saber que són de color blanc blavós, amb una característica a prop de color lila.
Una altra de les més concorregudes a la costa catalana és la batejada com a medusa ou fregit. Aquesta rep aquest sobrenom per la seva forma aplanada amb una protuberància de color taronja que ens recorda al rovell. Tot i això, també entra a l'índex de perillositat baixa, i la seva picada té efectes mínims en la nostra salut.
Finalment, la borne segurament sigui l'espècie menys perillosa de totes les esmentades anteriorment. Es caracteritza per ser transparent i tenir taques blaves. Sota el nom científic de "Aurelia aurita", aquesta medusa té diversos tentacles llargs, i un para-sol amb forma de plat que pot arribar a fer 25 centímetres.