Raig il·luminant el cel nocturn sobre un paisatge urbà amb una torre il·luminada.

Canvi de temps a Catalunya: L'avís de protecció civil

Afectarà a partir d'aquesta tarda

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya (INUNCAT) a causa de la previsió de fortes tempestes que podrien afectar gran part de Catalunya aquest dissabte a la tarda. Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), s'espera que aquestes tempestes deixin més de 20 litres per metre quadrat en només 30 minuts, especialment a les regions del Pirineu i Prepirineu, on també podrien registrar-se fenòmens meteorològics severs com a ràfegues de vent extremadament forts (esclafits), activitat elèctrica intensa i calamarsa.

Les precipitacions intenses es podrien prolongar durant la nit i la matinada, afectant de manera significativa la mobilitat i les activitats a l'aire lliure. Les comarques del litoral central i nord-est tenen una menor probabilitat d'experimentar pluges intenses, però no estan exemptes de risc. Protecció Civil ha fet una crida a la prudència, especialment a les carreteres i en les activitats en espais naturals. Recomanen no apropar-se a rius, rieres, torrents i barrancs, especialment al Pirineu i Prepirineu, a causa del risc de crescudes sobtades.

Ràfegues de vent

A més de la intensitat de les pluges, es preveu que les tempestes vinguin acompanyades de fortes ràfegues de vent que podrien agreujar la situació, incrementant el risc de danys materials i problemes de mobilitat. Els equips d'emergències i els bombers de la Generalitat estan en alerta i estan preparats per actuar davant de possibles emergències relacionades amb les inundacions. Fins ara, no s'han reportat incidències destacables al telèfon d'emergències 112, però les autoritats es mantenen vigilants.

S'espera que l'episodi de pluges intenses afecti principalment les comarques del Tarragonès, el Baix Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat. En aquestes àrees, l'acumulació de pluja podria superar els 100 litres per metre quadrat en 24 hores. Les autoritats han emès avisos de color vermell per a les zones més afectades i recomanen precaució extrema. Els ruixats intensos també podrien afectar el litoral des de Tarragona fins a la Selva, així com el nord-est de les comarques de Lleida.

Protecció Civil insisteix en la importància de no intentar travessar zones inundades ni a peu ni amb vehicle, i aconsella consultar l'estat del trànsit abans de desplaçar-se. També s'ha recomanat tancar preventivament tots els passos inundables i vals a les àrees afectades. Es demana a la població que estigui atenta a les actualitzacions meteorològiques i seguiu les recomanacions de les autoritats per garantir-ne la seguretat i la dels altres.

Catalunya s'enfronta a un episodi de pluges intenses que podria causar problemes importants de mobilitat i seguretat. Les autoritats estan en alerta màxima i s'han pres mesures preventives per minimitzar-ne els riscos. És crucial que la població segueixi les recomanacions i es mantingui informada per evitar situacions de perill.