L'informe 'Panorama de la salut: Europa' elaborat per la Comissió Europea i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) exposa una trista realitat.
La Unió Europea enfronta una crisi significativa al seu sector sanitari, amb una escassetat estimada d'1,2 milions de professionals, incloent metges, infermeres i comares.
Manca personal sanitari
Un dels factors més preocupants és envellir la força laboral sanitària. Més d'un terç dels metges i una quarta part de les infermeres a la UE tenen 55 anys o més. Això indica que una proporció significativa es jubilarà a la propera dècada.
Aquest fenomen no només reduirà el nombre de professionals actius, sinó que també podria portar a una pèrdua d'experiència i coneixements acumulats al llarg dels anys.
La pandèmia ho va marcar tot
La pandèmia de COVID-19 ha exacerbat aquesta situació, augmentant la pressió sobre els sistemes de salut i evidenciant les mancances en recursos humans. Molts professionals han experimentat elevats nivells d'estrès i esgotament. Això ha portat a un increment de les taxes d'abandonament de la professió.
A més, la pandèmia ha endarrerit la formació de nous professionals i ha creat un desfasament en el relleu generacional necessari per mantenir l'operativitat del sector.
Els pegats
Per pal·liar aquesta escassetat, diversos països europeus han recorregut a la contractació de professionals formats a l'estranger. Després d'una disminució temporal durant els primers anys de la pandèmia, l'entrada de metges estrangers a la UE va augmentar un 17% el 2022 en comparació del 2019. Mentre que la d'infermeres es va incrementar en un 72%.
Tot i això, aquesta estratègia planteja desafiaments, ja que pot agreujar l'escassetat de personal sanitari als països d'origen i generar dependències que no són sostenibles a llarg termini.
La solució a aquesta crisi requereix un enfocament multidimensional. És essencial millorar les condicions laborals per fer més atractives les carreres al sector sanitari.
Això inclou oferir salaris competitius, garantir entorns de treball segurs i saludables i proporcionar oportunitats de desenvolupament professional. A més, és crucial invertir en la formació de nous professionals. També, ampliar les places a universitats i centres de formació, i facilitar l'accés a programes educatius en l'àmbit de la salut.
Avenços per al futur
La digitalització i la innovació tecnològica també tenen un paper fonamental. La implementació d'eines digitals pot optimitzar la gestió de recursos i millorar-ne l'eficiència en la prestació de serveis sanitaris.
Això no obstant, és vital que aquestes tecnologies s'integrin de manera que complementin el treball dels professionals i no substitueixin el contacte humà essencial en l'atenció sanitària.
Treball en equip
La col·laboració entre els Estats membres de la UE és igualment important. Compartir bones pràctiques, coordinar polítiques de formació i contractació i establir estàndards comuns pot ajudar a abordar l'escassetat de personal de manera més efectiva.
A més, cal considerar les dinàmiques migratòries internes i externes, garantint que les solucions implementades no perjudiquin altres països o regions.