Cotxes amuntegats després de l'impacte de la DANA

El relat de les treballadores de la residència de Sedaví que van salvar moltes vides

La DANA que va tenir lloc a València va obligar a la mobilització massiva, amb molt poc temps, atès el retard de l'avís

El 29 d'octubre passat, la localitat valenciana de Sedaví va ser colpejada per una DANA que ja es recorda com una de les pitjors catàstrofes mediambientals a l'estat espanyol. Més de 200 víctimes mortals, persones desaparegudes i incommensurables destrosses conformen part de la història.

Tot i això, enmig d'aquest desastre, les treballadores de la residència de gent gran Novaedat --a la localitat de Sedaví-- han protagonitzat un acte heroic. Es tracta del rescat de més de 120 persones ancianes internades al centre. I amb molt poc marge de temps.

Les protagonistes del rescat

Raquel Albors i Ana Belén Calero, empleades del centre, han explicat el relat en diverses entrevistes a diferents mitjans de comunicació. D'acord amb el que han explicat, després del sopar, l'aigua va començar a inundar ràpidament la planta baixa de la residència i va assolir nivells preocupants en qüestió de minuts.

"Estàvem tranquil·les, pensant que estàvem segures, però de sobte va començar l'odissea", va comentar Albors. Sense esperar ajuda externa, van decidir traslladar els residents a les plantes superiors. "Vam haver de pujar-los a pols, no podíem fer-ho amb les cadires; ho vam haver de fer entre deu treballadores, no més, pujar 123 avis al primer pis", expliquen.

Mapa de la regió de València mostrant carreteres principals i localitats properes com Torrent, Paiporta, Sedaví i platges com la Malvarrosa i Pinedo.
Ubicació dels municipis Sedaví i Paiporta, afectats per la DANA | Google Maps

Dificultats afegides

La situació va ser complicada a causa de la mobilitat reduïda de molts residents i la manca de recursos adequats per a una evacuació d'emergència. Tot i això, l'equip ha aconseguit traslladar tots els ancians a zones segures en menys de 30 minuts, evitant així possibles víctimes.

Després del rescat, les treballadores van enfrontar la realitat: les inundacions als immobles. La planta baixa --amb menjador, cuina i àrees comunes--, va quedar inutilitzable a causa dels danys causats per l'aigua.

Quatre persones posen juntes en un esdeveniment formal, dues dones vesteixen vestits clars, una dona porta un vestit fúcsia i un home porta un vestit blau.
Les infermeres Raquel Albors i Ana Belén Calero, a la cerimònia d'homenatge d'ACRA | ACRA

"Com a la pandèmia"

Els residents van estar confinats a les seves habitacions durant les pluges. A més, totes dues han explicat que aquests segueixen en les mateixes condicions, un cop ja han passat setmanes de la DANA.

Expliquen que aquesta situació els va recordar als confinaments viscuts durant la pandèmia de COVID-19. "Ja estan una mica desesperats", lamenta Albors.

Reconeixements pel rescat

Tot i les adversitats, la comunitat ha mostrat el seu suport i reconeixement al personal de la residència. L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha retut homenatge a les treballadores per la seva valentia i dedicació en salvar tantes vides.

Aquest incident posa de manifest la necessitat de comptar amb plans d'emergència efectius i recursos adequats a les residències de gent gran, especialment en zones propenses a desastres naturals.