Muntatge amb imatge d'un establiment de Bonpreu i Esclat. A l'esquerra una imatge amb raïm blanc

La resposta de Bonpreu a la queixa d'un client sobre l'origen del raïm

Indignació per la procedència i el sabor

Des de la cadena catalana de supermercats Bonpreu i Esclat estan molt atents a qualsevol queixa o suggeriment que els arriba des dels clients. La seva rapidesa a interactuar amb usuaris que alerten de qualsevol incidència és molt remarcable.

Això és el que ha passat amb una piulada publicada pel perfil @puxes79, en què s'ha queixat de la procedència xilena del raïm que ha adquirit en algun dels establiments de Bonpreu i Esclat. A la publicació qüestiona el fet que des de la cadena s'anteposi el producte estranger a l'autòcton: "Com és allò que a @bonpreuesclat tot és de casa? Per cert, no val absolutament res. Per vendre això, millor dir que estem fora de temporada“. Una publicació que denota indignació, però que des dels serveis de Community Manager de la cadena s'han encarregat de puntualitzar mitjançant una resposta molt aclaridora.

Bonpreu i Esclat no pretén justificar-se, simplement comparteix una realitat a què, de vegades s'han d'enfrontar: "Bon dia. T'informem que sempre que ens resulta possible disposem de productes de proximitat als nostres establiments, però malauradament de vegades hem de recórrer a altres procedències, per qüestions de volum de producció, temporalitat, etc. Moltes gràcies per fer-nos confiança!”.

Una resposta en què s'entén la política de vendes de la companyia i la decisió de recórrer a productes no catalans. És clar que, pel que sembla, a l'usuari no l'ha convençut gaire i segueix pensant que per vendre un producte forà de dubtosa qualitat, és millor prescindir-ne...

El raïm blanc de taula Thompson

El raïm xilè que ha generat aquesta controvèrsia, correspon a la varietat Thompson. Raïm blanc de taula, sense llavors. “Fa un temps li deien la reina de les varietats i es deia que ningú la destronaria, però van sortir princeses més joves”, apunta Óscar Salgado, assessor internacional en cultius de raïm i qui recorda que Xile va arribar a ser el principal productor d'aquesta varietat al planeta, quan l'absència de la seva llavor o pepa la feien una de les favorites als supermercats. “La Thompson desapareixerà del país. Ha passat a Califòrnia, a Sud-àfrica, i comença a passar aquí a Xile”, ha sentenciat l'assessor.

El procés de disminució de la Thompson es fa evident als camps. D'acord amb les dades d'ODEPA (Oficina d'Estudis i Polítiques Agràries), darrerament s'han registrat a Xile 9.179 hectàrees plantades de Thompson Seedles, una reculada del 45% en relació amb gairebé vint anys enrere. Si bé continua sent la varietat blanca més plantada, amb el 20% del total, és molt lluny de les xifres de dècades anteriors, quan representava la meitat dels cultius de raïm de taula.