Muntatge amb imatge d'uns alumnes a l'entrada d'una escola. A la dreta una imatge amb un home desconegut

Una escola de Sant Cugat alerta els pares del cas d'un desconegut amb un nen

Ensurt en un centre escolar

Qualsevol persona que es converteix en pare o mare és perfectament coneixedora que la seva vida quedarà condicionada per un patiment inevitable sobre la integritat dels seus fills. Alguns ho porten millor que altres, i no podem estar en un estat d'inseguretat permanent, però tot s'accelera amb casos com el següent.

L'incident ha esdevingut aquest primer dilluns de juny, a l'institut-escola Catalunya, situat al barri de Mira-sol de Sant Cugat del Vallès i unida a la localitat de Valldoreix. Segons una informació de Cugat Mèdia, en sortir d'una activitat extraescolar, un alumne del centre va coincidir amb un home que baixava d'una furgoneta blanca degudament aparcada davant del centre educatiu. El mateix alumne ha informat que l'home aparentava uns 40 anys i és fàcilment identificable per un prominent tatuatge d'un drac al coll i un pírcing en una orella. Aquest individu amb accent forà, va oferir un gelat al noi.

Per sort, l'alumne va tenir la serenitat per evitar caure en qualsevol possible emboscada i va decidir compartir-ho amb el centre i la família. Els pares ja han fet la denúncia corresponent als Mossos d'Esquadra. Si bé és un cas puntual, l'incident experimentat per aquest noi reobre el debat sobre la seguretat dels nostres fills, i la consciència que sempre cal avisar el cos policial davant de qualsevol sospita.

L'escola-institut Catalunya està situada en una zona tranquil·la i gens conflictiva. S'imparteixen classes de cicle infantil, cicle inicial, cicle mitjà, cicle superior, primer cicle de secundària i segon cicle de secundària. Gaudeix d'una gran reputació i, òbviament, aquest contratemps no té res a veure amb la dinàmica del centre ni les normes per preservar la seguretat dels alumnes.

La problemàtica dels agressors

Segons un estudi sobre l'epidemiologia de l'abús, conclou que més del 80% dels abusadors són coneguts pels nens i nenes i prop del 50% de les agressions succeeixen a l'entorn familiar. D'altra banda, l'abús es dóna en tota mena de famílies i contextos, amb progenitors divorciats, separats, amb la tutela a càrrec d'un familiar o de diversos, o espais de l'Administració Pública. Només en el 12,5% dels casos l'agressor té antecedents. En nens o menors de 13 anys sol tractar-se en la majoria dels casos d'un familiar o familiar, en nens més grans prevalen les persones desconegudes.

Un altre estudi publicat per una revista de psiquiatria indica que, el comportament d'un agressor adult cap a un menor no sol ser violent. El més habitual és que aconsegueixi convèncer-lo per mantenir la relació. Això és perquè la innocència fa del petit un ésser manipulable. A més, aquests subjectes tendeixen a retreure's de manera social i temen la humiliació. Això comporta que es relacionin millor amb les criatures, ja que els adults els generen ansietat.

Dades i característiques que poden ajudar a identificar un possible agressor, ja sigui en un centre educatiu com és el cas, bé dins d'un entorn d'amistat o de família. No podem mantenir-nos en un estat de sospita constant, però sí que resulta molt important romandre atents davant de qualsevol possibilitat.