Muntatge amb una imatge del Japó. A la part superior dreta una imatge de Marcos Cartagena

Com viure més de 100 anys amb un mètode japonès revolucionari?

Un mètode que podria allargar l'esperança de vida

És ben coneguda l'especial longevitat dels japonesos. El que potser no ho és tant és la de la posada en pràctica d'una metodologia concreta que es coneix sota el nom de  “mètode Hanasaki”, creat per Marcos Cartagena i la pràctica del qual sembla que permet viure més de 100 anys.

El mètode Hanasaki allarga l'esperança de vida dels humans i evita moltes malalties. La pràctica d'aquest sistema es basa en nou pilars essencials per assolir una vida centenària. L'escriptor, conferenciant, emprenedor i autor del llibre El Sistema Hanasaki, Marcos Cartagena, mostra un camí per viure una vida més llarga i plena a través d'aquest sistema, basat en els secrets del Japó i els nou pilars que el sustenten , i que són els següents:

. Kaizen: pilar per assolir les eines que ens mantinguin en constant evolució.

. Minimalisme: per concentrar-nos en allò essencial i descartar allò superflu.

. Pau interior: per calmar les aigües del nostre esperit i poder viure així en harmonia.

. Naturalesa: per reconnectar amb els nostres orígens.

. Salut: per convertir-nos en persones més fortes i robustes.

. Relacions: per ser capaços d'establir llaços més profunds i duradors amb altres persones.

. Principis: per trobar una llum que ens il·lumini pel camí.

. Ikigai: per trobar el sentit de les nostres vides.

. Actitud: per assolir tot allò que ens proposem i fer realitat els nostres somnis.

Segons Marcos Cartagena tots podem portar el seu sistema a la pràctica, sempre que es respectin aquestes petites accions i hàbits al nostre dia a dia, i que no es pretengui fer-ho acceleradament, sinó que cal desenvolupar-ho amb calma i sense presses. Molts espanyols estan convençuts de seguir les pautes d'aquest sistema, per potser trencar unes estadístiques que, tot i situar-se a l'alça, segons els últims indicadors demogràfics publicats per l'INE, assenyalen l'esperança de vida dels homes a Espanya el 80,4 anys, mentre que el de les dones a 85,7 anys.

La longevitat a Catalunya

Actualment, a Catalunya hi resideix la dona més anciana del món. Maria Branyas té 117 anys i actualment viu a la residència Santa Maria del Tura d'Olot. Branyas no pateix cap malaltia important, més enllà de lleus pèrdues de visió i oïda. L'impacte de la longevitat de Maria Branyas va servir perquè, fins i tot, alguns dels seus familiars creessin un perfil a X (Twitter), que sota el nom de “Super Àvia Catalana” van publicant comunicats sobre la salut de ferro de Maria. Sense anar més lluny, el 4 de març passat, el dia en què feia 117 anys van compartir una bella cita de Pere Casaldàliga:

“La vellesa és una espècie de sagrament. Perds oïda, però hi sents més, perquè escoltes la vida, no els sorolls… A la llum de la mort, la vida adquireix un pes específic, més definitiu”.