Muntatge amb una imatge d´Arnau Tordera durant un concert. A la dreta una emoticona amb una barretina

La curiosa etiqueta de la barretina en anglès: Arnau Tordera al·lucina

Els secrets d'una peça tradicional i molt catalana

En un tuit del 23 de febrer passat, el músic Arnau Tordera va penjar una fotografia d'una peça en un establiment sota el títol de “Catalan Hat”. En el detall del producte es percep “barretina infantil” o “Child Catalan Hat” a la identificació anglesa de l'etiqueta, i el preu de venda a 1,65€.

Confés catalanista i culer, el líder del grup Obeses es va limitar a compartir aquesta imatge, que comporta diverses reflexions. D'una banda, potser el seu mòdic preu de venda al públic, de l'altra pel fet de la traducció anglesa que tant ha sorprès Tordera, però també molt especialment pel context de la paraula “barretina” i la seva tradició catalana. Una premsa que s'està oferint més aviat com una mena de disfressa i no tant com una peça d'ús habitual. De fet, a la Catalunya actual no hi ha nens pel carrer amb “barretina” i el seu ús és cada vegada més limitat, potser a excepció del tradicional tió. No obstant això, Arnau Tordera sí que sol lluir barretina durant els seus concerts.

Arnau Tordera és un artista especialment polifacètic. Nascut a la localitat de Tona, a la comarca d'Osona, el 1986, és compositor, guitarrista i cantant. El seu principal projecte ha estat fer realitat la banda Obeses, amb la qual ha publicat 5 discos, sent el compositor de la major part d'elles. Entre les seves cançons més celebrades, hi ha “El somni del temps”, “L'imperi Romà”, “La princesa i el gripau”, “Retorn al present” i “Un vals per tu”, entre d'altres.

D'on provenen les barretines?

Tot i ser un objecte en evident desús, no deixa de ser una peça molt característica del poble català, potser la que millor identifica el vestuari autòcton català al seu vessant masculí. Aquest barret de llana, creada originalment de color vermell o morat, és el més antic d'Europa i sembla tenir els seus orígens al territori turc. L'arribada d'aquesta peça a Catalunya va tenir lloc durant la segona meitat del segle XVII. Pastors, pescadors i pagesos van ser els seus principals avaladors, i ben aviat es va erigir com un veritable símbol de llibertat.

Un dels personatges més populars que ha lluït orgullós aquesta modalitat de barretina catalana, ha estat sens dubte el conegut com “l'avi del Barça” , icònic dibuix creat per Valentí Castanys el 1924, que a partir dels anys vuitanta va ser representat per Joan Casals, històric aficionat del FC Barcelona que va emular aquest personatge amb la seva indumentària culer i la característica barretina vermella amb una franja negra. Casals va morir el mes de febrer passat, i amb ell tota una simbolització de la barretina catalana.