En plena tendència sobre el consum de begudes vegetals, sempre s'agraeix escoltar veus autoritzades sobre la matèria.
Al programa Planta Baixa, que presenta Agnès Marquès a les tardes de TV3, han convidat Toni Massanés per posar en ordre algunes dades sobre aquestes begudes. Massanés és un gastrònom que s'ha dedicat sobretot a la docència, l'escriptura i la investigació. Ha viatjat per conèixer, de la mà de productors, cuineres i cuiners, les cultures alimentàries més prestigioses del món. Ha escrit, dirigit i participat en llibres, estudis, treballs, plans estratègics, webs i guies sobre productes, restaurants, cultura alimentària, patrimoni gastronòmic i cuina històrica, i també ha col·laborat en congressos i conferències a Europa, Amèrica i Àsia.
Massanés també va dissenyar i dirigir l'inventari del Corpus Culinari Tradicional Català i ha comissariat exposicions sobre alimentació i gastronomia. Col·labora en nombroses publicacions i mitjans. Ha rebut, entre d'altres, el premi Ignasi Domènech, la medalla al mèrit gastronòmic dels premis Nadal, el premi Juan Mari Arzak de gastronomia i mitjans de comunicació i el premi Ciutat de Barcelona de Gastronomia.
En defensa del consum de llet
Durant la seva intervenció a l'espai de TV3, ha començat aclarint que les begudes vegetals no són substitutes de la llet, “són una altra cosa, que està molt bé que les prenem, però no substitueixen nutricionalment aquesta base de la nostra alimentació que havíem desenvolupat durant tant temps que són els lactis: la llet, els iogurts o els formatges”. Massanés ha recalcat el valor del consum de la llet: “la llet és una molt bona font de iode, que és molt important per evitar problemes relacionats amb les tiroides, i especialment indicada per a dones embarassades, i per a les que estiguin donant el pit, és importantíssima".
L'augment i la consolidació de l'hàbit d'ingerir begudes alternatives a la llet, és analitzat per Toni Massanés com “estem canviant els nostres hàbits alimentaris, i aleshores ens trobem que ha de venir l'OMS (Organització Mundial de la Salut), per alertar-nos”. El prestigiós analista gastrònom, ha conclòs fent referència a la seva assistència en un recent congrés: "l'altre dia vaig estar en un congrés, en què es va dir que a l'estat espanyol, en 10 anys hem deixat de prendre més del 30% de peix , i cal tenir en compte que les principals fonts de iode són el peix i la llet, per la qual cosa l'OMS ens alerta que es tracta d'uns nutrients essencials”.