Muntatge amb una escena de vídeo publicat per 8TV. A la dreta, una imatge d'una dona somrient

VÍDEO: El truc que usen les dones a Barcelona per evitar que els robin

Idees per protegir les nostres pertinències

Com a qualsevol gran ciutat, el risc de robatoris a Barcelona es manté actiu, i qualsevol mesura de protecció pot ser perfectament útil per evitar la tristesa i impotència que generen els actes delictius quan els vivim en primera persona.

El perfil oficial a x (Twitter) del canal de televisió 8TV ha compartit un breu vídeo, que s'ha fet viral, en què es poden observar unes mesures de protecció que utilitzen algunes dones durant la seva estada a la ciutat comtal. No sembla un sistema gaire innovador, però sí prou eficaç. Com es pot observar a la peça, la base és la seguretat de la bossa, que s'ha de mantenir ben subjectada en una cama, degudament lligada, de manera que no es pugui substraure amb facilitat.

Una publicació que ha generat la repercussió de diversos usuaris, alguns dels quals reconeix que ja fa temps que posa en pràctica aquest sistema...

Barcelona i seguretat

Segons la Junta Local de Seguretat de Barcelona, els delictes a la capital catalana creixen, però amb matisos. Si bé el 2023 hi va haver un 8,57% més d'incidents a la capital catalana que el 2022, la xifra continua estant força per sota de la del 2019, últim any comparable abans que la pandèmia tingués efectes en l'arribada de turistes o la sortida al carrer dels barcelonins. Les xifres del Departament d'Interior i del Consistori destacaven l'augment de delictes respecte al 2023. Però l'estadística de criminalitat de la dècada reflecteix una fotografia molt menys catastrofista sobre l'evolució delictiva.

El 2023 totes les tipologies de robatori baixen a Barcelona de manera significativa respecte al 2019. El tipus de sostracció més comú és el furt i és també el que més baixa; tant que avui a la capital catalana hi ha un 20% menys que fa cinc anys. Això és un fet significatiu, ja que els furts, els robatoris amb força i amb intimidació suposen el 63,8% dels delictes que es registren a Barcelona.

La seguretat és la principal preocupació dels barcelonins des del 2018. Es tracta d'una tendència que creix de manera inversament proporcional a la dels delictes i que va ser utilitzada per molts partits durant la campanya de les eleccions municipals del maig passat. En qualsevol cas, propostes com l'exposada al vídeo en qüestió són una bona eina per dotar de més seguretat les nostres pertinences i evitar ensurts innecessaris. No cal tenir por, però sí que és important mantenir-se concentrat, ja que el robatori es pot produir en qualsevol moment.