Muntatge amb una persona regant. A l'esquerra, una imatge amb un expert en plantes

VÍDEO: Un expert t'explica a TV3 els millors consells per cuidar les plantes

Uns suggeriments a tenir molt en compte

Sovint s'ha dit que, la cura de les plantes que tenim a casa, no es basa únicament en el seu reg, que també és bo parlar amb elles, acariciar-les... Tot i això, sempre és bo comptar amb l'opinió d'un veritable expert en la matèria.

Al programa de TV3 Planta baixa, que presenta i dirigeix brillantment Agnès Marquès, protagonitzant les tardes de la cadena pública catalana, han convidat l'expert en plantes Jesús Monteagudo per protagonitzar un espai on reflexionar sobre les tècniques per multiplicar les nostres plantes o com hem de tractar els seus esqueixos. No per obvis són menys necessaris recordatoris que Monteagudo s'ha encarregat de remarcar: “l'aigua de les nostres plantes, com més neta i transparent, molt millor. S'ha de substituir quan comprovem que està canviant el color”.

Jesús Monteagudo també és artista i cofundador de Casa Protea, un estudi de col·leccions de plantes situat a Barcelona. Tanmateix, és autor del llibre "Me quiere, no me quiere" (Editorial Grupo Planeta). Un volum ple d'històries, anècdotes i informació pràctica sobre el món botànic. A través de les seves pàgines, Jesús i Pancho -el seu soci a Casa Protea- comparteixen la seva experiència i coneixement sobre plantes tropicals, plantes de l'aire, cactus i altres suculentes. A més, inclou tutorials pas a pas on expliquen com crear des de penjadors de macramé fins a fertilitzants orgànics. Un bon aliat per obtenir idees, solucions, consells i inspiració per convertir casa teva en un refugi vegetal.

No desatendre les plantes

Investigacions recents assenyalen que la decisió de disposar de plantes a casa no només ha generat un impacte positiu en el benestar emocional de les persones, sinó que també ha redefinit les expectatives i experiències de compra. En aquest context, els garden centers i vivers tradicionals es troben en un punt d'inflexió, enfrontant el desafiament d'adaptar-se a un paisatge comercial canviant, marcat per una preferència creixent per les compres en línia i la personalització del servei.

Tot i això, i malgrat aquestes dades favorables, és molt important tenir en compte el que passa, any rere any, coincidint amb les vacances estiuenques, perquè una de cada tres plantes de llars particulars s'assequen durant les vacances de l'estiu, com a conseqüència directa de la seva manca d'atenció per part dels seus propietaris. Quan no ens trobem a casa nostra, és imprescindible encomanar la cura de les plantes a persones del nostre entorn, familiars, veïns i amics. De vegades convé recordar que les plantes són éssers vius i no pas un mer objecte decoratiu.