Segueixen les males notícies per a les butxaques dels espanyols. El 2023, la Guerra d'Ucraïna i molts altres factors van provocar que ens endinséssim en un procés d'inflació que va afectar la nostra economia. Tot i que els últims mesos, la pujada dels preus semblava haver-se estancat, Juan Roig ha confirmat que dos dels principals aliments dels supermercats mantindran la tendència a l'alça.
Són ni més ni menys que l'oli d'oliva, el producte, sens dubte, més afectat, i la xocolata. Així ho explicava el propi propietari de Mercadona: "A Mercadona hem baixat preus en els productes en què hem aconseguit baixar el cost, i així hem pogut baixar el carro menú en dos grans moviments, un a l'abril de 2023 i un altre a febrer de 2024. Hem baixat els preus de 1.000 productes, però hem pujat aquells on continuen incrementant-se les matèries primeres, com l'oli oliva o la xocolata, que continuaran pujant”.
L'oli d'oliva segueix pujant estratosfèricament
Això que l'oli d'oliva continuï pujant de preu no és cap novetat. De fet, en aquest sentit, sembla el dia de la marmota; és una tendència que ja s'ha tornat habitual els darrers mesos. Sense anar més lluny, el preu ha pujat 67% l'últim any i un 191% els últims tres, segons les dades de l'INE.
Els motius que ens han portat a aquesta situació no són altres que la mala collita d'oliva del passat i de l'exercici econòmic actual. Aquest 2024, a més, atesa la sequera que s'està produint a diversos territoris de la geografia espanyola, s'han multiplicat els problemes. Ja no només per la quantitat d'olives recol·lectades, sinó per la qualitat de les mateixes.
Dit d'una altra manera, actualment són olives més petites que abans. Així doncs, hi ha menys quantitat d'oli i, per tant, el preu puja. De primer d'economia.
El que podria ajudar a contenir aquesta pujada exponencial del valor econòmic de l'oli d'oliva és que darrerament s'està percebent una reducció notòria en el consum. Paradoxalment, això es produeix perquè els usuaris s'estan negant a pagar tant per aquest producte.
Del PEOR al MEJOR ACEITE de MERCADONA? - Aceites más saludables Hacendado✅
El cacau, en màxims històrics
En aquest cas, encara ens trobem en el procés inicial de la tendència inflacionista. La xocolata ha pujat un 10% de preu respecte a l'any passat. Això, però, ja suposa entrar en màxims històrics; fins ara la cotització no havia sobrepassat els 3.500 dòlars per tona i ara ja ha superat el llindar dels 6.000.
Les males collites també són el motiu d'aquesta mala notícia per als amants de la xocolata. La pujada de les temperatures i els canvis en els models de la pluja a l'Àfrica Occidental (les precipitacions es produeixen en mesos diferents dels anteriors) són els causants. Això provoca que els arbres de cacau produeixin menys i també produeix plagues que redueixen encara més la producció de cacau.
El pitjor en aquest cas és que es preveu que aquesta tendència es mantingui durant els pròxims anys i que passi una cosa semblant al que ha passat amb l'oli. És a dir, que el seu preu vagi augmentant de mica en mica fins i tot triplicar els actuals.