La manca de mà d'obra està impulsant el sector d'hostaleria i restauració a invertir en robòtica i maquinària i buscar alternatives a fires professionals com Alimentaria i Hostelco. El saló, que se celebra fins dijous al recinte de la Fira de Gran Via de l'Hospitalet, dedica per primer any un espai a les solucions robòtiques on es poden veure robots cambrers, dispositius que carreguen maletes de forma automàtica, que netegen mil metres quadrats en una hora o carros ergonòmics per arrossegar 500 quilos empenyent amb un dit.
Els impulsors dels projectes destaquen que no són eines que ara com ara puguin substituir els treballadors sinó que són un "complement" que millora l'organització del treball, en un sector on "hi ha molta rotació". "Les màquines semblen ser substituts, però no ho són, són eines de treball per als operaris. Quan una empresa sap implementar la solució al negoci ajuda molt que els operaris se centrin en el servei , de manera que creix a poc a poc la demanda “, Pepe Muñoz, responsable de robòtica de Muzybar Computer, que ha portat tres models de robots col·laboratius especials per restauració al saló.
El 'boom' de la robòtica al sector no ha provocat la profileració de fàbriques que els fabriquen ja que la gran majoria d'empreses que es dediquen a vendre aquestes solucions importen el producte de fabricants asiàtics, sobretot xinesos, i el distribueixen als clients.
Automatitzar processos no visibles
Els restauradors i hotelers que s'acosten a la fira fins dijous busquen capacitar els treballadors i diferenciar els establiments perquè el personal es vulgui quedar. Segons els experts, els primers processos que s'han de substituir no són la “part visible” pels comensals o visitants sinó processos que es veuen menys com els de la cuina o el magatzem.
"Un braç robòtic pot fregir patates. Per què hem de tenir un cuiner que és molt bo emplatant i donant un servei i fent un menú fantàstic fregint patates en una fregidora?", es pregunta la directora de Transformació Digital de l'Institut Tecnològic Hoteler. Al saló també es poden veure assistents d'intel·ligència artificial que poden servir per trencar la barrera idiomàtica amb el personal estranger , molt habitual al sector.
La demanda d'aquest tipus d'alternatives fa un parell d'anys que escala i ara està arribant a tota mena de treballs del sector. "La manca de mà d'obra ha estat un impuls crític, un punt d'inflexió. La necessitat ens està portant al canvi. S'estan fent coses força boges perquè no trobem personal", ha assegurat Beatriz Heras, directora de Transformació Digital de l'Institut Tecnològic Hoteler, que organitza aquest espai on es poden veure diversos prototips que es poden aplicar a la restauració i l'hostaleria.
Una de les últimes millores presentades és la dirigida a les cambreres de pis, un col·lectiu feminitzat i precari que ha protagonitzat protestes a la darrera dècada per millorar les seves condicions laborals. Ara, empreses com Robbottions han presentat una tecnologia per motoritzar els carros que fan servir els cambrers de pis. Gràcies a sensors i rodes robòtiques, permet arrossegar amb mínim esforç un pes de 500 quilos, fins i tot amb pendent.