Muntatge amb una imatge de Gonzalo Bernardos al seu canal de YouTube. A la dreta, una imatge amb oli d'oliva

El que passarà amb el preu de l'oli d'oliva segons Gonzalo Bernardos

L'economista no sempre l'encerta amb les previsions

El preu de l'oli d'oliva ha estat un tema candent els últims mesos, marcat per una escalada constant que preocupa tant consumidors com experts. Gonzalo Bernardos, economista i analista, ha aportat la seva perspectiva sobre aquesta situació, destacant els factors clau que han influït al mercat i les possibles tendències a futur.

En primer lloc, és essencial entendre l'evolució recent del preu de l'oli d'oliva. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el preu va experimentar un augment interanual del 38,8% el juliol del 2023 , una de les pujades més significatives en més de dues dècades. Aquest increment no només s'ha donat a Espanya, sinó que ha afectat altres països productors com Itàlia i Grècia, on els preus també han pujat de manera considerable. Aquesta tendència ha seguit en els mesos següents.

Factors darrere de la pujada del preu de l'oli d'oliva

La sequera ha estat un dels culpables principals de l'augment dels preus. Espanya, com a principal productor mundial d'oli d'oliva, ha patit dos anys consecutius de males collites a causa de la manca de pluges. Això ha reduït significativament la producció i ha creat un desajust entre l'oferta i la demanda que ha impulsat els preus a l'alça.

A més de la sequera, la situació geopolítica també hi ha jugat un paper important. La invasió d'Ucraïna per part de Rússia ha provocat un augment en els preus dels fertilitzants, crucials per a l'agricultura, cosa que ha incrementat els costos de producció de l'oli d'oliva.

Per què l'oli d'oliva a Espanya és més car que en altres països?

Curiosament, tot i ser el productor més gran, l'oli d'oliva és més car a Espanya que en alguns països veïns. Per exemple, a Irlanda, l'oli d'oliva verge extra pot costar fins a un 27% menys que a Espanya. Aquesta diferència de preus és deguda en part a les diferents estratègies de compra i consum entre els països. A Irlanda, les compres es fan a llarg termini, assegurant preus més estables fins i tot en èpoques d'escassetat, mentre que a Espanya les compres són més a curt termini, cosa que provoca més volatilitat en els preus.

Gonzalo Bernardos es pronuncia

Gonzalo Bernardos ha assenyalat que, tot i que és difícil predir amb exactitud el futur del preu de l'oli d'oliva, diversos indicadors suggereixen que els preus podrien continuar baixant els propers mesos. Unes baixades que seguirien a la senda del que ha passat el darrer mes, amb un 2'1 % de baixada de preus.

Durant una intervenció a La Sexta, ha assegurat que “té tota la perspectiva de continuar” , en referència a la caiguda de preus. El bon temps “pot augmentar la producció fins al 100%”. I com més oferta, menor preu. Els propers mesos seran clau per confirmar una disminució de preus que suposaria l'alleujament per a moltes famílies.