Muntatge amb una imatge duna noia fent un vídeo amb el mòbil. A l'esquerra una imatge amb el text de si parles català

Odi contra una jove andalusa que fa vídeos en català

La noia ha arribat a ser acusada de "traïdora"

El meravellós exemple de l'entrenador del Girona FC, el madrileny Míchel, en la seva forma de solidaritzar-se amb la ciutat que l'ha acollit, aprenent a parlar el català amb una naturalitat admirable, li ha generat crítiques dels que no entenen que es pot parlar més d'un idioma, especialment quan és un idioma oficial del lloc en qüestió.

Aquestes crítiques i atacs personals cap a les persones que, amb una intenció tant digna com respectuosa, es continuen visibilitzant sense conèixer diferències de sector, condició sexual o edat. Un dels darrers exemples és el de la jove andalusa Clara Soler. Fa poc que la noia viu a Barcelona, però suficient per actuar amb total normalitat en la seva intenció d'integrar-se a la ciutat on té la seva nova residència. I en aquesta forma normal de viure ha decidit penjar vídeos a TikTok en què parla en català, ja sigui perquè li serveix com a pràctica per al seu aprenentatge, o bé com a intenció de proximitat amb el poble català.

En qualsevol cas, la noia ha compartit la seva sorpresa mitjançant el seu compte en aquesta xarxa social a partir del moment en què una dona l'ha titllat de “traïdora”. La noia no ha aconseguit sortir de la seva sorpresa i encara no entén aquesta acusació tan greu pel sol fet de parlar en un idioma oficial sense cap intenció de provocar ni desacreditar ningú. "Us juro de debò que no veig cap motiu ni justificació en criticar que una persona estigui aprenent una llengua que no només es parla a Catalunya”.

El vídeo de Clara Soler està generant un fort impacte, ja que ja acumula més de 30.000 reproduccions, més de 4.000 likes i supera els 600 comentaris. Entre les nombroses opinions, algunes d'ofensives i desagradables, i moltes altres com a mostra de suport i solidaritat per un gest exempt de cap maldat, ben al contrari, un acte de generositat cap a una llengua, que és una de les dues oficials de la ciutat on s'allotja. El que és increïble de tot plegat és que una actitud com aquesta s'hagi de justificar o generar l'esforç per contextualitzar-la.

Una reacció en cadena

Entre els comentaris rebuts, podem trobar el de persones que han experimentat una situació similar: “Jo també estic aprenent català i ni t'imagines els comentaris. Tens el meu suport”. Altres aprofiten per compartir la realitat de la problemàtica amb la llengua catalana: “Doncs ara veus tot el que patim aquí. Més gent com tu és el que cal”. Tampoc falten els que carreguen contra la manca d'educació: "Ni cas. Clara. S'anomena incultura, la majoria no han de tenir ni l'EGB. Aprendre idiomes enriqueix" o "Aquest és el nivell de molta gent respecte a Catalunya, t'admiro profundament . Tot és cultura i tant de bo poguéssim aprendre molts més idiomes”.

Una situació penosa que ens afecta tothom. L'important és que gent com Clara Soler no es deixi intimidar i segueixi actuant amb la normalitat d'una actitud perfectament legítima que no hauria de ser sinònim de cap controvèrsia.