Tribunal Superior de Justicia de la Comunitat Valenciana

L'acomiaden a Alacant estant de baixa per càncer: Perd als tribunals

Advocats demanen una reforma legal perquè escenaris com aquest no es repeteixin

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha dictat una sentència polèmica que ha obert un debat al món judicial i, en especial, dins del Col·legi d'Advocats d'Alacant. L'Alt Tribunal autonòmic confirma una sentència dictada pel Jutjat Social, que va desestimar la pretensió del demandant, sense entrar a valorar el fons, perquè considera que l'acció estava caducada, és a dir, que li havia passat el termini per reclamar.

Un treballador disposa de 20 dies hàbils per presentar una demanda d'acomiadament i un any per reclamar salaris. En aquest cas, era una acció d'acomiadament, que es va presentar més de tres mesos tard. El que sembla un oblit del treballador o de l'advocat pren sentit quan hi ha una explicació: el treballador va ser acomiadat estant de baixa per càncer i estava rebent tractaments de quimioteràpia, raó per la qual no va poder exercir les accions legals oportunes.

La decisió ha estat presa per unanimitat, pels tres magistrats de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana: Francisco Javier Lluch (ponent), Nuria Navarro i Gema Palomar han decidit mitjançant sentència 3477/2023 de 19 de desembre confirmar la resolució del Jutjat Social Nº7 d'Alacant.

La veritat és que hi ha excepcions que permeten suspendre els terminis processals, però la malaltia no n'és una. Consideren els magistrats que no consta acreditat que aquesta circumstància li impedís atorgar poders de representació per atribuir-ne la defensa a un lletrat o graduat social.

Importància d'un poder de representació

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana deixa clar que la situació s'hagués esmenat mitjançant un poder de representació. En altres paraules, un notari s'hauria d'haver desplaçat fins a l'hospital on el treballador rebia el tractament de quimioteràpia. L'altra via per atorgar representació encara era més difícil. El treballador no podia desplaçar-se al Jutjat per atorgar representació mitjançant poder apud acta davant del Secretari Judicial

Manca d'empatia o legislació incorrecta

Temes com aquests obren el debat sobre la possible manca d'empatia dels jutges o una legislació incorrecta que els deixa poc marge de maniobra. En aquest cas, els jutges no van valorar la malaltia del treballador i van considerar preclòs el termini per interposar la demanda, ja que ja havien passat tres mesos des que l'empresa va comunicar la seva intenció d'acomiadament.