Muntatge amb imatge d'una rosa i un llibre. A l'esquerra una imatge amb una persona subjectant un paraigua sota la pluja

El mal temps que farà el Dia de Sant Jordi

Un pronòstic gens favorable per a un dia molt especial

El dia de Sant Jordi és una de les jornades més admirades de Catalunya. I ho és pel bon ambient que es genera als carrers i places de tot el país, per la reivindicació de la cultura i la lectura, i per la tradició de la rosa, entre altres aspectes. Per a molts aquesta és la veritable diada catalana.

És un dia de romandre al carrer, de passejar i tafanejar entre tantes i tantes parades que els llibreters organitzar amb molta cura i molta il·lusió. També és un dels dies més especials per a molts escriptors, que poden promocionar les seves obres davant dels lectors i, fins i tot, intercanviar opinions i signar-ne exemplars. És una de les festes més tradicionals i boniques de la cultura catalana. El fet que no sigui un dia festiu sempre ha generat i continua generant controvèrsia, però segueix guanyant la idea que si es declarés festiu no hi hauria tanta gent aprofitant algun instant de la jornada per sortir als carrers, perquè potser molts d'ells anirien a la platja.

L'amenaça climatològica

La gran amenaça a què, any rere any, s'han d'enfrontar llibreters, autors, lectors i curiosos diversos que pretenen gaudir d'unes hores molt especials, és sens dubte la climatologia. I pel que sembla aquest risc tan palpable es convertirà en el gran contratemps d'aquest Sant Jordi. La previsió per a aquest dimarts que ve suposa una veritable mala notícia, ja que els pitjors temors es poden fer realitat. S'anuncia una previsió dominada per un contundent canvi de temps: tornarà el fred hivernal, es produiran considerables precipitacions, fins i tot en forma de tempestes i de neu a les cotes més baixes. Ni el pitjor dels pressentiments podia augurar una previsió tan desastrosa per a una jornada única.

L'arribada de precipitacions sempre hauria de ser una bona notícia, especialment en èpoques de sequera tan terrible com la que estem vivint, però hauria estat ideal que aquest canvi brusc de la climatologia esperés un dia més. Tot i això, tot sembla indicar que ni aquestes previsions prou devastadores, aconseguiran frenar la celebració del dia del llibre i la rosa, d'homenatjar la llegenda de la rosa, el drac, la princesa i Sant Jordi. Per a molts, aquest és el dia més esperat de l'any, i no sembla que les amenaces de mal temps puguin perjudicar la seva decisió de celebrar-ho com es mereix, en tot cas només la condicionarà una mica i caldrà redefinir certs plans.