Muntatge amb imatge d'una cullera amb oli. A l'esquerra, una imatge amb un doctor

L'oli que el doctor Roberto Méndez recomana als pacients

Una alternativa a tenir molt en compte

El preu pels núvols de l'oli d'oliva verge extra necessita alternatives per a les butxaques, però tampoc ningú no vol desprendre's d'un producte saludable i mèdicament recomanat.

Una de les opcions que més s'estan posant en pràctica és la de l'ús de l'oli d'oliva verge extra per a amanides i plats degudament elaborats, però avui en dia sembla un veritable sacrilegi fregir amb aquest oli. Aleshores, quins olis podem utilitzar sense que la nostra butxaca no passi tants problemes i no perdem certa essència?

Si ens atenim a les recomanacions del doctor Roberto Méndez, l'elecció seria l'oli d'orujo d'oliva. Si bé és un oli d'ús poc freqüent per a la majoria de ciutadans, aquest oli ens ajudarà a mantenir un cert equilibri a la nostra economia pel que fa a la compra d'oli. El Doctor Méndez aclareix les característiques d'aquest producte que recomana encaridament: “l'oli d'orujo no posseeix la mateixa aroma o sabor que el Verge Extra, però és saludable i posseeix compostos bioactius, per la qual cosa el seu ús a cuina seria més recomanat”.

L'"aneguet lleig" dels olis

Es tracta d'un subproducte de l'oli d'oliva verge extra, però aquest "aneguet lleig" dels olis és una alternativa excel·lent si no estem disposats a pagar el preu d'or al qual es troba l'oli d'oliva verge extra. L'oli d'orujo d'oliva forma part de la família de l'oliverar, principal garantia de la qualitat nutricional i el rendiment culinari. És ric en àcid oleic, conté antioxidants i altres compostos bioactius d'interès saludable. L'oli d'orujo és el resultat de l'aprofitament integral de l'oliva i la seva obtenció es realitza en tres fases: extracció, refinat i encapçalat.

Com indica el Doctor Méndez, la seva composició el fa especialment idoni per a fregits, on destaca per la seva durabilitat i estabilitat, i es pot utilitzar més del doble de vegades que altres olis vegetals, segons els estudis científics que l'avalen. Així que resulta una gran eina de cuina per mantenir prop de les paelles. No obstant això i més enllà dels fregits, gràcies al seu sabor suau, també és idoni per a la seva funcionalitat en salses, guisats i postres .

Roberto Méndez és metge de família, expert en nutrició clínica i esportiva, i en ciències de l'esport per l'Institut de postgrau en ciències de la salut. Escriu sobre ciència i medicina al diari digital El Español. La seva conclusió sobre aquest oli queda definida amb aquesta sentència: "per als fregits o saltats, on els elements sensorials perdran la seva importància, l'oli d'orujo seria la millor opció".