Muntatge amb una imatge de Santiago Niño Becerra durant una entrevista. A la dreta, una imatge amb una jubilada preocupada

L'avís de Niño Becerra que fa tremolar els jubilats

Un perill que aguaita

Les reflexions de l'economista Santiago Niño Becerra sempre desperten interès, ja que solen posar el dit a la nafra mitjançant previsions, generalment força alarmistes. Una de les seves darreres aportacions ha deixat perplexos els jubilats.

Al seu compte d'X (Twitter) -que ja acumula més de 232.100 seguidors-, l'economista català de 73 anys ha publicat un tuit amb aquest titular: "La Comissió Europea emplaça el Govern a retirar almenys una mensualitat per als jubilats. Per ara tots els càlculs de totes les parts es basen en estimacions, però...”. Aquesta publicació ha provocat el malestar i la preocupació dels jubilats i de tots aquells que hi són propers. Actualment, cada jubilat té dret a 14 pagues, les 12 mensuals més dues extraordinàries, que en molts casos serveixen per contrarestar uns imports molt baixos.

Les reaccions al tuit de Niño Becerra han estat múltiples i s'hi detecta la indignació de la majoria. Mentre uns clamen perquè "treguin la subvenció a l'església" com a possible solució, altres aconsellen als polítics a pensar-s'ho molt bé: "com treguin les pensions o se'ls acudeixi baixar-les, als polítics els faltarà carrer per córrer, es liarà un marró". I així fins a una gran quantitat d'opinions dins un fil que ha creat una gran repercussió.

Un problema de complexa solució

El sistema públic de pensions és un dels temes més delicats de la política espanyola. Fa uns anys es va aplicar una reforma sobre la base de l'edat de jubilació, l'augment progressiu del període de còmput per al càlcul de la pensió de jubilació, l'increment del nombre d'anys de cotització per accedir al 100% de la pensió, i un major nombre de requisits per accedir a la jubilació anticipada. Canvis i propostes que no han aconseguit erradicar un problema latent, que ara es pot desplomar si realment s'apliquen aquestes mesures que assenyala Santiago Niño Becerra.

Segons dades oficials, el mes de març passat, la despesa total de pensions a Espanya va ser de 12.693,14 milions d'euros, un 6,26% respecte al mateix mes de l'any 2023. Les pensions de jubilació suposen la despesa més gran, arribant a acumular 9.287,99 milions d'euros per sobre de les pensions de viduïtat -que es troben en 2.102,79 milions d'euros-, incapacitat permanent -que puja a 1.097,64 milions-, orfandat -amb 170,92 milions- i, finalment, les de favor familiar –la de menor despesa, amb 33,79 milions–. Xifres que exemplifiquen la problemàtica dels pensionistes de jubilació i unes xifres que se segueixen incrementant.