L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha estat informada per les autoritats de Catalunya de la possible presència de fragments de plàstic a croquetes de bolets congelats de les marques Eroski, Alteza i Bon Preu. Es recomana a les persones que hagin comprat aquests productes que no els consumeixin.
L'empresa fabricant està procedint a la retirada del producte del mercat i avisant tots els seus clients. Aquests articles s'han distribuït a Catalunya, Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, La Rioja, Madrid i el País Basc.
És habitual que es produeixin alertes d'aquest tipus i cal estar-hi atent per evitar consumir els aliments afectats. L'alternativa temporal és comprar altres marques o bé fer-les casolanes. Tot seguit us donem els detalls d'una recepta de croquetes de bolets.
Ingredients
- 500 g de bolets (com xampinyons, ceps o xiitake)
- 1 ceba petita, finament picada
- 2 dents d'all finament picades
- 50 g de mantega
- 70 g de farina, més extra per arrebossar
- 500 ml de llet
- Nou moscada al gust
- Sal i pebre al gust
- 2 ous
- Pa ratllat per arrebossar
- Oli per fregir
Elaboració
- Netejar i picar els bolets: Renteu acuradament els bolets i talleu-los en trossos petits.
- Preparar el sofregit : En una paella gran, fon la mantega i afegeix la ceba i l'all picats. Cuina a foc mitjà fins que estiguin transparents.
- Cuinar els bolets: Afegeix els bolets picats al sofregit i assaona-ho amb sal i pebre. Cuina fins que els bolets estiguin daurats i tot el líquid s'hagi evaporat.
- Fer la beixamel: Empolvora la farina sobre els bolets i cuina-ho durant un parell de minuts, remenant constantment. Gradualment incorpora la llet, sense deixar de remenar, fins que la barreja s'espesseixi i formi una massa homogènia. Afegeix-hi un pessic de nou moscada i ajusta la sal i el pebre.
- Refredar la massa: Transfereix la massa a un plat i cobreix-la amb film plàstic, assegurant-te que el plàstic toqui la superfície de la massa per evitar que es formi una crosta. Deixa refredar a temperatura ambient i després refrigera durant almenys 3 hores.
- Formar les croquetes: Quan la massa està freda i ferma, forma les croquetes amb les mans o amb l'ajuda de dues culleres. Pots fer-les de la mida que prefereixis.
- Arrebossar les croquetes: Bat els ous en un plat. Col·loca farina en un altre plat i pa ratllat a un tercer. Passa cada croqueta per la farina, després per l'ou batut i finalment pel pa ratllat.
- Fregiu les croquetes: Escalfeu abundant oli en una paella. Un cop calent, fregeix les croquetes en tandes, sense sobrecarregar la paella, fins que estiguin daurades i cruixents per fora. Escorre-les sobre paper absorbent.
- Serveix: Serveix les croquetes calentes com a aperitiu o acompanyament.
Aquestes croquetes de bolets són perfectes per gaudir en qualsevol ocasió, oferint un sabor ric i una textura suau per dins i cruixent per fora.