Muntatge amb una imatge de Gonzalo Bernardos al seu estudi. A l'esquerra una imatge amb una parella de vacances

L'advertència de Gonzalo Bernardos a qui vulgui anar de vacances a l'estiu

Reflexions davant l'arribada imminent de l'estiu

Ara sí que ja s'apropa l'hora de la veritat, l'època de l'any més esperada per la majoria de mortals: les vacances d'estiu. La il·lusió per l'arribada d'aquestes dates sol combinar-se amb l'estrès de la planificació i la recerca d'allotjaments, ja que la majoria es continuen despertant una mica justos de temps.

Tot i això i segons algunes prediccions degudament estudiades, les vacances estiuenques d'aquest 2024 poden resultar força perjudicials per a l'economia de molts ciutadans. El professor d'economia de la Universitat de Barcelona i habitual tertulià a la ràdio i la televisió, Gonzalo Bernardos adverteix d'una important pujada de preus: "Aquest any, continuaran pujant. Però és normal perquè el turisme ha passat de ser una activitat suplementària prescindible a ser una activitat totalment imprescindible. Un no vol renunciar, per res del món, a un període de vacances encara que sigui curt. Això, indiscutiblement, repercuteix sobre els preus perquè, encara que l'oferta ha augmentat, la demanda ho ha fet molt més”.

Aquestes declaracions les ha fet públiques l'economista català en el magazín informatiu diari "Más vale tarde", que presenten Cristina Pardo i Iñaki López a La Sexta. El reconegut expert en economia de 61 anys, ha alertat sobre la necessitat d'haver realitzat les reserves hoteleres amb molta antelació, perquè ara els preus per a les estades s'estan disparant, cosa que només afavoreix els gestors hotelers: "El primer trimestre hem fet rècord històric en relació amb qualsevol altre any. I això que veníem d'un any espectacular, com el 2023. L'estiu pinta, per als hotelers, fantàstic i molt malament per a aquell que no hagi reservat un apartament turístic o un hotel ja, perquè ho pagarà força més car".

La importància de la previsió estiuenca

Males notícies, doncs, per a tots aquells que encara no s'han decidit o ni tan sols han comprovat l'estat de disponibilitats i els preus oferts. Que ningú no s'espanti en comprovar el cost d'una habitació o un apartament a qualsevol de les destinacions turístiques del país. La situació és molt complicada i només a l'abast de les butxaques més privilegiades. Bernardos ha conclòs que, lluny de millorar, els preus continuaran pujant, per la qual cosa no serviria de res esperar per fer reserves previstes per al tram final de l'estiu.

A més de la seva participació a "Más vale tarde", Gonzalo Bernardos és col·laborador habitual d'altres programes de televisió com "Al rojo vivo" i "La Sexta noche" (La Sexta), "El Programa de Ana Rosa" (Tele 5), "Tot es mou" (TV3) i "Ben trobats" (La Xarxa). Pel que fa al mitjà radiofònic, col·labora regularment al programa "Versió RAC1" de Toni Clapés per a l'emissora del Grup Godó. El seu prestigi és avalat per la publicació de 34 llibres i la realització de 502 conferències sobre Economia Immobiliària, Espanyola i Internacional, Estratègia i Gestió Empresarial i Inversió Financera.