Muntatge amb una imatge de Ripoll. A l'esquerra una imatge amb un cuiner en plena elaboració

On dinar a Ripoll el 19 de maig si vas a la Festa de la Llana i del Casament a Pagès?

Les diverses opcions gastronòmiques de la capital del Ripollès

Aquest diumenge, 19 de maig, Ripoll es converteix a la capital catalana de la tradició autòctona. Se celebra l'edició número 57 de la "Festa de la Llana i del Casament a Pagès".

La Festa Nacional de la Llana i del Casament a Pagès és una festa que la vila de Ripoll celebra any rere any el cap de setmana posterior a la festa major de Sant Eudald. És la festa més tradicional de Ripoll. Es tracta d'un casament que, per una banda, recrea l'enllaç religiós entre l'hereu i l'hereva de dues cases acomodades; i de l'altra la tossa dels bens, un homenatge a la vida dels pastors i els oficis que estan vinculats, tan important en aquesta comarca, i que permet veure com des de fa segles un pastor esquila el ramat, el matalasser pica i neteja la llana, i les filadores fan fil.

Una festa molt arrelada a la capital del Ripollès, que inclou un esmorzar de pastor, l'esperada sortida de ramat d'ovelles, exhibicions tradicionals de l'habilitat amb les tisores, matalasser i filadores, i un concurs nacional d'esquilar ovelles. Mentre que pel que fa a les noces, se segueix la comitiva del nuvi, balls tradicionals, la salutació de la núvia des d'un balcó, l'arribada dels nuvis  a la plaça del monestir, i el posterior ball dels nuvis. Tota una celebració en una jornada inoblidable per a Ripoll i els pobles veïns.

La batllessa de Ripoll, Sílvia Orriols, s'ha encarregat d'ambientar la prèvia d'una jornada tan especial, publicant un tuit on anima a desplaçar-se fins a la localitat per celebrar aquesta nova edició i col·laborar en la preservació de les tradicions.

Els restaurants de Ripoll

Per a tots els que us animeu a gaudir d'una celebració tradicional plena d'alegria i festivitat, us anirà bé conèixer on podeu dinar durant la vostra estada a Ripoll. Com és habitual a tot el Ripollès, les possibilitats gastronòmiques de la zona són múltiples i diverses. Aquestes són algunes de les millors opcions que es poden triar:

El Molí. Una braseria especialitzada en cuina catalana i de mercat, situada al bell mig del nucli antic.

Reccapolis. Restaurant inclòs a la Guia Michelin, que ofereix producte de primera qualitat, cuinat amb tocs d'avantguarda.

Taps. Amb receptes tradicionals, ofereix un menú de migdia de 20 euros els caps de setmana, que inclou entrant, plat principal, beguda, postres i pa.

La Barricona. Ofereix plats elaborats amb producte de proximitat i amb un toc d´avantguarda que els fa especials per al paladar.

Diverses i variades opcions per arrodonir un diumenge primaveral a una de les localitats més culturalment actives de Catalunya, i participar d'una tradició que, com apunta la seva batllessa, és molt important preservar i mantenir durant les generacions següents. A pàgines especialitzades com TripAdvisor trobareu altres opcions. El més important és fer poble i gaudir d'una gran jornada.