Muntatge amb una imatge de persones vestint els gegants. A la cantonada inferior dreta, dins d'un cercle i difuminada, imatge dels gegants de la Patum

FOTO: Els nous vestits dels gegants de la Patum

Els gegants de la Patum estrenen vestits 15 anys després de la darrera renovació de la mà del dissenyador Jordi Rafart

Els gegants de la Patum han mostrat per primera vegada aquest dissabte els seus nous vestits 15 anys després de l'última renovació. Ho han fet de la mà del dissenyador berguedà Jordi Rafart que ha assegurat que es tracta del projecte de la seva vida, ja que combina "una gran complexitat tècnica" amb una forta "càrrega emocional".

L'autor ha posat l'accent en la percepció dels quatre gegants "com a grup" i també en una aposta pels "360 graus", afegint detalls per davant, però també per la resta de costats. La presentació s'ha fet al convent de Sant Francesc amb una gran expectació ciutadana i coincidint amb la inauguració d'una exposició titulada '100 anys d'història a través de la mirada dels gegants'.

La nova vestimenta dels gegants ha estat un dels secrets més ben guardats de Berga dels darrers mesos. Si bé els ciutadans sabien quin seria el nou disseny des del 2022, no ha estat fins aquest matí que l'han pogut veure en directe en una presentació al convent de Sant Francesc, i a pocs dies de l'inici de la Patum 2024. L'acte ha anat a càrrec del mateix dissenyador, acompanyat de l'alcalde i regidor de la Patum, Ivan Sànchez; el cap de colla dels gegants, Dani Massana; així com l'historiador Albert Rumbo.

4 gegants de la Patum amb els seus nous vestits
Els gegants de la Patum de Berga amb els seus nous vestits | ACN

El disseny estrenat és el que va resultar guanyador de la votació popular que es va fer fa dos anys i en que la proposta de Rafart – batejada com 'Els nostres avis' – es va imposar com a guanyadora amb més de 800 vots, tot plegat per renovar una roba que les dues parelles lluïen des del 2009. El dissenyador ha assegurat que es tractava del projecte més important que podia fer qualsevol persona de Berga amb un interès per la moda.

"Tinc fama de ser perfeccionista, i us asseguro que fins l'últim moment s'ha treballat perquè fossin els millors vestits pels millors gegants de Catalunya", ha subratllat, "és un projecte que estima la tradició, però que fa un petó a la modernitat". El gegant nou és la figura que pateix un canvi més important, introduint un color que no havia portat fins el moment: el blau reial, que es complementa a partir d'ara amb l'ocre i el granat.

Pel que fa a la geganta nova, que ha estat sempre la més continuista, deixa enrere el vel vermell o rosat per donar pas al blau cel. El gegant vell canvia de casc, passant a una part metàl·lica amb forma de cúpula que guanya terreny respecte a la part tèxtil del turbant amb una faldilla verda i més resistent. Finalment, la geganta vella s'inspira en la indumentària del 78, mantenint la faldilla de color turquesa, combinat amb el beix, a la jaqueta, i amb més de 400 pedres i perles. "

En aquest sentit, Rafart ha subratllat que ha volgut crear una "concepció comuna" per fer que hi hagués un fil conductor entre ells. També ha posat en valor l'aposta per la totalitat de la figura, amb una voluntat de "360 graus", ja que a la Patum "hi ha gent per tots els costats". Finalment, ha dedicat la feina feta "als seus quatre avis", però també "a tots els avis berguedans, que representen la bellesa i la magnificència d'aquesta festa que tan estimem".