Un pagès i l'Ametller Origen

La dura crítica d'un pagès a Ametller Origen

Nova protesta procedent del gremi agricultor; aquesta vegada, adreçada als supermercats i els seus preus

Els pagesos estan de moda. Durant els primers mesos d'aquest 2024 molts pagesos s'han tornat en protagonistes absoluts del dia a dia i han acaparat gran part del focus mediàtic amb les seves protestes. Les queixes, lluny d'acabar, i encara que ja hagin passat a un segon pla, segueixen el transcurs.

La realitat és que el funcionament actual de la cadena de mercat no està beneficiant en absolut aquests pagesos que es dediquen a cultivar terres ia collir aliments. I, encara que el mètode de manifestació més cridaner ha estat ocupar carreteres i ciutats amb els seus tractors, els agricultors han triat també altres formes de protesta.

Per exemple, Josep Maria Royo, un home procedent de família pagesa de les Terres de l'Ebre, ha volgut exposar el gran malestar a través de les xarxes socials. Aquesta vegada, la queixa no anava dedicava al sistema, sinó més aviat a un supermercat en concret, Amettler Origen, per una de les seves polítiques. La cadena catalana recomanava una de les ofertes: un quilo de taronges d'origen alacantí a 0,99 euros el quilo.

" Ens pagaven fa 20 anys a 0,35 euros el quilo de taronges , regades per un riu sempre amenaçat", publicava el pagès. Tot i que en aquest cas ha carregat contra Ametller Origen, el tuiter assegura que la queixa podria supeditar-se a altres cadenes: "Veig això d'Ametller Origen, però podria ser Mercadona o altres".

Les seves queixes estan fonamentades que, com ell mateix respon a un altre internauta en els comentaris, aquestes polítiques poden “ofegar la competència i el petit productor, produint per sota del cost”. Acabava la seva publicació afegint un hastag que resava per la revolució pagesa (#revoltapagesa).

La revolució dels tractors

Com dèiem, fins fa unes setmanes, els tractors tallant carrers de les principals ciutats europees eren els encarregats d'obrir pràcticament tots els telenotícies. Una revolta que va començar, és clar, a França, es va anar estenent per altres països del Vell Continent, com Espanya, Bèlgica o Itàlia, per exemple.

Les sol·licituds preferencials dels protestants eren, entre moltes altres coses, la disminució d'ingressos, més regulacions mediambientals, sobrecàrrega administrativa i l'acord comercial entre la Unió Europea i el Mercosur. S'apropaven eleccions a diversos punts del continent i el món rural, fart del seu ostracisme forçat en les polítiques, va voler alçar la veu.