Muntatge amb una imatge de carn vermella. A l'esquerra una imatge amb unes sardines

Els dos peixos millors que la carn vermella que evitarien moltes morts cada any

Un estudi indica alternatives alimentàries

Segons un estudi dirigit per l'Institut Nacional d'Estudis Mediambientals de Tsukuba (Japó), ingerir sardines o seitons suposa una gran eina per combatre malalties i obtenir una bona salut alimentària.

El mateix estudi sosté que si la societat pren consciència de substituir el consum de carn vermella per aquest tipus de peix, el 2050 es podrien arribar a evitar entre 500.000 i 750.000 morts al voltant del planeta. Recentment, l'OMS advertia que els casos de càncer creixeran el 77% per al 2050, afegint una reflexió molt contundent sobre el consum de carn vermella i la seva alta probabilitat cancerígena per als humans, podent provocar càncer colorectal, però també de pàncrees i de pròstata. Davant d'aquestes advertències, caldria prendre molt seriosament aquestes alternatives per a la nostra dieta que ens arriben des de l'Àsia oriental.

Des de la seva creació el 1974, l'Institut Nacional d'Estudis Ambientals ha tingut un paper important en la investigació ambiental al Japó. Han aconseguit crear una experiència integradora per abordar qüestions ambientals a través de la col·laboració dels seus investigadors i personal amb especialitats diversificades com a física, química, enginyeria, agricultura, pesca, medicina, farmacologia, dret/política i economia.

Els problemes del consum excessiu de carn vermella

L'informe d'aquest prestigiós institut confirma el que diverses investigacions han anat advertint durant les últimes dècades. És un fet palpable que les persones que consumeixen més quantitat de carn vermella, estan sotmeses a un risc elevat de mort derivat de malalties cardíaques, accidents cerebrovasculars o per diabetis. Així mateix, les carns processades incrementen aquests riscos. Tot sembla indicar que cada cop estem més sotmesos a aquests tipus de riscos per a la nostra salut.

Les recomanacions d'aquest estudi també confirmen el valor nutricional dels seitons i la seva font rica de proteïnes, àcids grassos omega-3, vitamines D, B12, A i E, així com minerals com el fòsfor, el calci i el seleni. Les sardines també aporten les vitamines B6 i D, i són àmpliament reconegudes com una gran opció per contrarestar possibles malalties cardiovasculars.

El consum d'aquest peix sembla que és una bona solució per combatre les greus amenaces per a la salut de les persones. A més, s'hi afegeix dos fets molt significatius: l'assequible preu dels mateixos i la facilitat per trobar-los. Els països amb rendes més baixes solen ser els més castigats per problemes de salut derivats de malalties cardíaques, per la qual cosa aquesta recomanació de l'Institut Nacional d'Estudis Mediambientals de Tsukuba s'entreveu com un bàlsam molt necessari.