Les prediccions econòmiques de l'economista català de 73 anys, Santiago Niño Becerra, sempre solen impactar per la forma de contextualitzar-les i pel grau d'encert.
El 4 de juny passat, el president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, va publicar un tuit molt entusiasta amb el text següent: "Espanya va de rècord en rècord. Superem per primera vegada els 21,3 milions d'afiliats i l'atur cau al nivell més baix en un mes de maig a 16 anys. La desocupació entre els joves registra un nou mínim històric i el ritme de creació d'ocupació en els menors de 30 anys és molt més accentuat".
Crítiques per una publicació més que qüestionable
Una publicació carregada d'optimisme que, tot i això, ha provocat nombroses reaccions, no precisament de suport cap a aquestes paraules del president del Govern. Entre els que qüestionen aquestes reflexions, ha emergit amb força Niño Becerra. El prestigiós economista i catedràtic, ha sortit al pas d'aquestes declaracions, compartint unes dades que contrasten en gran manera amb les exposades per Sánchez: “Un 48,5% dels ciutadans residents a Espanya tenen dificultats per arribar a final de mes. La taxa de risc de pobresa o exclusió social s'ha incrementat lleugerament el darrer any i arriba al 26,5 % de la població resident a Espanya”. Dades completament antagòniques a les exposades pel president Sánchez.
El fil del tuit que ha publicat l'economista català es completa amb l'enllaç d'un article del diari Público on s'alerta que un estudi assegura que gairebé la meitat dels espanyols arriba just a final de mes, encara que la renda mitjana puja. Segons un informe sobre la pobresa a Espanya d'European Anti-Poverty Network presentat al Congrés dels Diputats, 4,3 milions de persones pateixen manca material i social severa. El mateix informe indica que per quart any consecutiu puja el nombre de persones que no han pogut mantenir una temperatura adequada a casa seva.
El tuit de Niño Becerra ha generat un efecte dòmino d'opinions crítiques amb les declaracions del president del Govern, i han donat suport a la visió del visionari economista.
Nascut a Barcelona el 1951, a Santiago Niño Becerra se'l considera un referent en divulgació de qüestions econòmiques. Abans de començar la seva carrera com a economista havia treballat per a diverses empreses del sector siderúrgic. Va estudiar a la Universitat de Barcelona, on es va doctorar en Economia i esdevindria catedràtic d'Estructura Econòmica a IQS de la Universitat Ramon Llull, on també va arribar a impartir classes. A més, Niño Becerra també té una faceta com a escriptor, sent l'autor de diversos llibres especialitzats, entre els quals destaquen "El crash del 2010", "Más allá del crash", "Diario del crash", "La economía" i "Mails o Capitalismo (1679-2065)".