Carn de vaca de Bruna dels Pirineus a Bonpreu Esclat

Cop d'efecte de Bonpreu i Esclat amb una raça autòctona catalana

La cadena catalana inclou al seu catàleg la carn de vaca de la raça Bruna dels Pirineus

Els supermercats, de tant en tant, també s'involucren en projectes que transcendeixen allò merament alimentari. Alguns busquen, puntualment, millorar la qualitat dels productes que venen, però Bonpreu i Esclat ha fet un pas més enllà. La cadena ha liderat un projecte mai abans vist a terres catalanes en què busca millorar, entre altres coses, la qualitat de la ramaderia del territori.

Bonpreu i Esclat ha signat un acord col·laboratiu en què participen tots els agents de la cadena alimentària perquè la carn de vaca de Bruna dels Pirineus estigui als seus passadissos. És una raça autòctona àmpliament desconeguda pel consumidor. De fet, només n'hi ha tres a tot Catalunya: aquesta, la Pallaresa i la de l'Albera.

En aquest nou projecte hi participen ramaders, sales d'especejament (Pirinat) i el distribuïdor (Bonpreu Esclat). És un acord pioner i també hi estan involucrades altres institucions com la UAB, l'IRTA i el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

La Bruna dels Pirineus, l'escollida

L'empresa Pirinat és l'encarregada d'aglutinar diferents explotacions pertanyents a la Federació Raça Bruna dels Pirineus (Februpi) per dur a terme l'especejament i després distribuir-lo a Bonpreu. El gerent de la Februpi ha explicat els motius de per què aquesta raça és la més adequada per al projecte.

"La Bruna dels Pirineus és la nostra raça i la que millor s'adapta al nostre territori perquè cria molt bé els jònecs, és molt dòcil i això es transmet a la carn”, deia Martí Orriols. Després afegia: "Volem treballar a favor dels productors del país i amb una raça autòctona poc coneguda”. Això ajudarà, deia, a “potenciar l'economia circular”.

En aquesta línia, el secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, també se'n mostrava satisfet. "Estem davant d'una feina que permetrà que hi hagi pobles vius, actius a l'agricultura i la ramaderia", proclamava.

Tot i això, aquest projecte que ja està en marxa busca contribuir a millorar la qualitat de la carn de vaca i, a més, a garantir la viabilitat de les explotacions. Un procés en què tots els agents que hi participen són locals. De fet, ja fa prop d'un mes i mig que uns 30 establiments de Bonpreu i Esclat tenen als seus passadissos la carn de vaca de Bruna dels Pirineus.