Una fàbrica industrial amb un senyal d'advertència vermell i un cercle que mostra una plaça pública concorreguda.

Una coneguda empresa se'n va de Granollers i presenta un nou ERO

Els sindicats estan negociant les indemnitzacions dels treballadors

En l'actual panorama econòmic, les empreses del sector alimentari enfronten desafiaments significatius a causa de la fluctuació dels costos de producció i les canviants demandes del mercat. Aquest context ha portat a companyies com Pastas Gallo a reestructurar les seves operacions per mantenir la seva competitivitat.

Reestructuració a l'empresa: trasllat de producció i ajustos laborals

Pastas Gallo, una de les principals productores de pasta a Espanya, ha decidit traslladar la producció de pasta seca des de la seva planta a Granollers (Barcelona) a la fàbrica d'El Carpio (Còrdova). Aquesta mesura implica el cessament de la producció de pasta seca a Granollers, afectant aproximadament 20 treballadors. L'empresa ha anunciat la presentació d'un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERE) per als empleats afectats, oferint-los la possibilitat de reubicació a la planta d'Esparreguera.

Muntatge amb una imatge de l'empresa referenciada a la notícia i al centre un dibuix amb valors borsaris en caiguda
Muntatge en què es veu una empresa i un gràfic descendent | ACN, robuart, XCatalunya

Què ha passat?

Aquest moviment s'emmarca en una estratègia més àmplia d'especialització i optimització de recursos per part de Pastas Gallo. Des de l'adquisició de la companyia pel fons d'inversió Proa Capital el 2019, s'han implementat diverses mesures per millorar l'eficiència operativa. La planta de Granollers, que va començar la seva activitat el 1968, ha estat objecte de reestructuracions prèvies, incloent el trasllat de part de la seva producció a El Carpio en anys anteriors.

Conseqüències per a la plantilla

La decisió de traslladar la producció i presentar un ERO genera incertesa entre els empleats i podria tenir repercussions en el mercat laboral de Granollers. L'oferta de reubicació a Esparreguera planteja desafiaments logístics i personals per als treballadors afectats. A més, aquest tipus de reestructuracions reflecteix una tendència en el sector alimentari cap a la consolidació d'operacions a la recerca de major eficiència, la qual cosa pot influir en la dinàmica laboral d'altres empreses del sector.

Què és un ERO?

Un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) és un procediment legal a Espanya que permet a una empresa, sota circumstàncies específiques, dur a terme acomiadaments col·lectius, suspendre contractes o reduir jornades laborals. Aquestes accions han d'estar justificades per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, i seguir un procés establert que garanteixi els drets dels treballadors.

Muntatge amb una imatge de persones a la cua de l'atur de fons. En primer terme un home preocupat
Muntatge en què es veu una oficina del SOC i una persona amb actitud pensativa | ACN, Koldunova_Anna, XCatalunya

És important distingir entre un ERO i un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). Mentre que l'ERO pot resultar en la terminació permanent de contractes laborals, l'ERTO és una mesura temporal que permet a les empreses suspendre contractes o reduir jornades laborals per un període determinat, sense trencar el vincle laboral de forma definitiva.