Dues voluntàries de Creu Roja amb uns mapes a la mà

Així funcionarà el nou sistema d'ajudes per menjar

El Govern espanyol fa canvis amb l'objectiu d'eliminar imatges de 'cues de la fam'

El govern estatal aprova una subvenció de 100 milions d'euros per a Creu Roja per finançar un nou model de targetes moneder per a les famílies vulnerables que acudeixen per poder accedir a aliments i productes de primera necessitat, que estarà en servei a l'abril.

El sistema serà "menys estigmatitzant" perquè els productes es podran adquirir al supermercat i d'aquesta manera es fa un "pas significatiu perquè les famílies no hagi d'acudir a les cues de la gana", segons va dir el ministre de Drets Socials , Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres aquest dimarts. A partir del 2025, les comunitats autònomes assumiran la gestió completa d'aquest programa dassistència social bàsica.

Aquestes targetes moneder estan destinades a famílies amb menors a càrrec amb una renda un 40% menor que la mitjana i està previst que es posin en marxa a partir de l'abril amb quantitats entre els 130 i els 220 euros al mes. L'antic model, basat en el repartiment de bosses als bancs d'aliments , impedia que s'incloguessin productes frescos i que es poguessin escollir tots els productes.

La quantia de les ajudes

Els ajuts es repartiran segons el nivell d'ingressos i els membres de la família amb 130 euros al mes per adult i menor; 160 euros per una llar de tres membres, 190 per una família de quatre integrants i 220 per un de cinc o més. El Consell de Ministres ha aprovat una subvenció de 100 milions d'euros a la Creu Roja per pilotar el programa "de manera transitòria i excepcional" entre l'abril i el final d'any.

A partir del gener del 2025, seran les CCAA les que assumiran la gestió completa del programa que pot arribar a 70.000 famílies. La dada és una estimació inicial que pot ser superior una vegada els serveis socials autonòmics assumeixin el programa. El govern estatal finançarà el tram estatal amb fons socials europeus plus, cosa que "alliberarà les CCAA perquè puguin atendre altres col·lectius de forma addicional".