Muntatge amb una imatge d'una dona preocupada, asseguda i amb les mans a la cara. A la cantonada inferior dreta, dins d'un cercle, bitllets de diverses quantitats d'euro

Canvis importants a la Renda Activa d'Inserció: Així la pots perdre

Canvia la normativa

La Seguretat Social ha llançat un anunci que provoca inquietud entre els beneficiaris de les ajudes públiques. Amb efecte immediat, el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) implementa modificacions a l'elegibilitat per a la Renda Activa d'Inserció (RAI), un subsidi vital per a certs sectors de la població en recerca activa d'ocupació.

Aquest canvi afecta principalment individus més grans de 45 anys, que, després d'esgotar les prestacions per desocupació i altres ajudes, havien trobat a la RAI un suport econòmic de fins a 480 euros mensuals per un període d'11 mesos, amb possibilitat d'extensió. L'ajuda també beneficia víctimes de violència, persones amb discapacitat severa i emigrants retornats, sempre que compleixin els criteris establerts pel SEPE.

Els canvis

Sota les noves normatives, es tanca la porta de la RAI a aquells que percebin prestacions de la Seguretat Social superiors al 75% del Salari Mínim Interprofessional, és a dir, més de 810 euros. A més, aquells que enfrontin condemnes de presó superiors a sis mesos veuran incompatible la seva situació amb la recepció de l'ajuda, atès el requisit de cerca activa d'ocupació.

Com tornar a accedir a l'ajuda si es perd per aquests motius?

Tot i la rigidesa dʻaquestes mesures, el SEPE ofereix una escletxa dʻesperança per recuperar lʻajuda. Els afectats podran reingressar al programa RAI després de demostrar una nova situació de desocupació, esgotament de prestacions prèvies i compliment dels requisits inicials.

Una altra de tantes modificacions que converteix Espanya en un infern burocràtic

Aquest anunci no només canvia l'escenari per a molts aturats, sinó que també planteja interrogants sobre el futur de l'assistència social al país.

Amb aquest canvi normatiu, el SEPE busca – segons les seves pròpies paraules – una distribució més eficaç dels recursos, assegurant que el suport arribi als qui més ho necessiten. No obstant això, és l'enèsima modificació en un sistema força complicat que sol provocar dubtes entre els usuaris. Una cosa habitual en allò que es podria considerar l'"infern burocràtic" d'Espanya.