La Cooperativa Agrícola del Prat de Llobregat estrena el segell comercial 'Calçots del Prat' per comercialitzar els calçots. És una estratègia per posicionar i identificar aquest producte de quilòmetre zero entre la resta de calçots que arriben al mercat. Un producte, asseguren des de la cooperativa , fresc i sostenible que arriba al mercat poques hores després de ser collit sense passar, com altres, per una cambra frigorífica.
Els agricultors que els cultiven recorden que la terra del Parc Agrari del Delta del Llobregat, rica en minerals i de gran fertilitat, garanteix hortalisses de gran qualitat.
8. Els calçots del Parc Agrari del Baix Llobregat
Un dels productes més emblemàtics de Catalunya
Els calçots són una varietat de ceba tendra i dolça, típica de Catalunya, Espanya, especialment de la regió de Valls, a Tarragona. Es caracteritzen per la seva llarga tija blanca, que pot assolir més de 25 cm de longitud, i el seu sabor suau i lleugerament dolç. Els calçots són no només un aliment, sinó també el centre d'una tradició cultural i gastronòmica catalana coneguda com la calçotada.
Propietats nutricionals
Els calçots són rics en fibres, vitamines (especialment vitamina C i del grup B), minerals com el potassi i antioxidants. El seu consum contribueix a una dieta equilibrada, ajudant a la digestió, enfortint el sistema immunològic i prevenint malalties gràcies a les seves propietats antioxidants.
Tradició de les calçotades
La calçotada és una festa gastronòmica que se celebra principalment entre els mesos de gener i abril, coincidint amb la temporada de collita dels calçots. Aquest esdeveniment social i familiar es realitza a l'aire lliure, on els calçots es rosteixen a la flama viva fins que queden ben carbonitzats per fora.
Després, s'emboliquen a diaris perquè s'acabin de coure amb la seva pròpia calor i se serveixen sobre teules d'argila. Els comensals pelen la capa exterior cremada amb les mans, submergeixen el calçot tendre amb salsa romesco o salvitxada (salses típiques catalanes a base de tomàquet, ametlles, avellanes, all, oli d'oliva i altres ingredients) i el mengen d'un mos, inclinant el cap enrere.
Altres formes de consumir-los
Tot i que la calçotada és la manera més popular i tradicional de gaudir dels calçots, hi ha altres maneres d'incorporar-los a la cuina. Es poden preparar a la graella, al forn, a tempura, o fins i tot incloure'ls en sopes i cremes. El seu sabor suau i dolç els fa versàtils per combinar amb una àmplia varietat de plats, des d'entrants fins a guarnicions.
Els calçots ofereixen una experiència culinària única, arrelada a la tradició i el sabor. La seva celebració a través de les calçotades no només destaca la importància d'aquest producte a la gastronomia catalana, sinó que també fomenta la unió i el gaudi en comunitat, fent del menjar una veritable festa.