Dos pots de melmelada de taronja amarga

Banyoles i aquest conegut restaurant s'alien per produir una melmelada de primera

El municipi produeix anualment unes tres tones d´aquest cítric

L´Ajuntament de Banyoles i el restaurant Can Xapes de Cornellà del Terri (Pla de l´Estany) han elaborat un centenar de pots de melmelada de taronja amarga feta amb les fruites que recullen dels arbres del carrer. Es tracta d´una iniciativa social, ja que els responsables de recollir- les són usuaris d´un centre amb persones amb discapacitat i els qui les prepara són joves en risc d´exclusió social.

Fins ara, les taronges d'aquests arbres es repartien entre veïns i entitats, però aquest any el municipi ha posat en marxa una prova pilot per fer aquesta melmelada amb un valor social. En total s'han aprofitat 800 kg de fruita de les tres tones que anualment es recullen dels arbres que hi ha a la via pública de Banyoles. Banyoles compta amb alguns carrers amb tarongers plantats.

Aquests arbres fruiters cada any produeixen unes tres tones de taronges amargues. Cada any les brigades recullen les fruites entre el gener i el febrer. L'Ajuntament de Banyoles, fins ara, repartia les taronges entre els veïns que volien i també entre algunes entitats que aprofitaven per fer melmelada. Tot i això, cada any es llencen molts quilos de fruita perquè no s'aprofita i es fa malbé. Aquest any, el govern local ha decidit posar en marxa un pla pilot per aprofitar més i reduir el malbaratament alimentari.

D'una banda, ha lliurat uns 400 kg a una entitat social perquè faci melmelada i la reparteixi a persones en situació vulnerable. De l'altra, ha aprofitat 400 kg més per realitzar un projecte "de quilòmetre zero" i amb un caràcter social. Els usuaris del centre del Puig són persones amb discapacitat física, intel·lectual o malalties mentals i s'encarreguen de les feines de jardineria de Banyoles.

Aquest any també s'han encarregat de recollir les taronges amargues que produeixen els arbres fruiters que hi ha als carrers del municipi. De les 3 tones que produeixen aquests arbres han separat 400 kg per fer-ne una melmelada conjuntament amb els joves en risc d'exclusió social que fan cursos de formació al restaurant de Can Xapes de Cornellà del Terri (Pla de l'Estany).

Una melmelada natural i social

Aquests 400 kg es van recollir entre el gener i el febrer i posteriorment usuaris d'altres serveis del centre de Can Puig van acudir al restaurant de Can Xapes on van participar amb la vintena de joves que hi ha en cursos de formació per fer la melmelada amb les taronges amargues recollides.

Es tracta d'una melmelada "100% natural", com explica el xef del restaurant, Lluc Quintana, ja que el 70% de la melmelada és taronja, el 20% sucre i el 10% restant, aigua. Quintana assegura que ha sortit un producte "molt digne i de qualitat" malgrat la feina que ha portat a fer la melmelada. El principal escull ha estat treure totes les llavors que tenia la fruita, cosa habitual pel fet de ser un arbre de carrer i no tractat com un arbre de producció agrícola.

De totes maneres, el xef avisa que és una melmelada "gastronòmica més pensada per maridar amb carn" que per posar en una torrada per esmorzar. El motiu és que la taronja amarga té un sabor “molt potent”, però Lluc Quintana creu que pot ser una ocasió perfecta per reivindicar les melmelades fora dels usos habituals, com l'esmorzar.

L'empaquetament, en pots de vidre que van dins d'una bossa de paper, també ha estat a càrrec dels usuaris del centre del Puig. Això permet "tancar el cercle" d'elaboració d'un producte amb un caràcter social molt marcat, tal com apunta el regidor de polítiques mediambientals de Banyoles, Albert Tubert.

Ara com ara, el govern local està molt satisfet amb el resultat d'aquesta prova pilot. De moment han obtingut un centenar de pots de melmelada que utilitzaran per a usos institucionals, com ara regals per a visites i altres casos similars.