Muntatge amb una imatge de Gonzalo Bernardos al seu canal de YouTube. A la dreta, una imatge amb oli d'oliva

Quan baixarà el preu de l'oli d'oliva segons Gonzalo Bernardos?

Una reflexió per a l'esperança

L'impacte pel descomunal augment en el preu de l'oli d'oliva que hem patit en els darrers temps ha afectat el consum per part de moltes famílies. Cada vegada són més els que es pregunten quan baixarà el preu, encara que sigui tímidament.

La possible i esperada baixada de preu

Segons un estudi de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la pujada de l'oli d'oliva el 2023 va ser del 55%. Unes dades que exemplifiquen l'alt cost, a preu d'or, que ha experimentat en poc temps. Tot i això, segons les prediccions de Gonzalo Bernardos exposades al programa MVT ( Más vale tarde) de La Sexta, que presenten Iñaki López i Cristina Pardo, "Si tenim sort i es produeixen les característiques que dic, i la producció supera el milió i mig, podem veure el preu de l'oli d'oliva verge el gener del 2025 a cinc o sis euros”. Una notícia encoratjadora i que podria tornar el consum d'oli d'oliva a tants ciutadans que fa temps que en prescindeixen i s'han acostumat a algunes alternatives.

Professor titular d'Economia i Director del Màster en Assessoria, Gestió i Promoció Immobiliària de la Universitat de Barcelona, el prestigiós economista Gonzalo Bernardos, ha volgut compartir aquestes reflexions amb la intenció de relativitzar l'important problema de l'oli d'oliva que pateix la societat actual. Aquestes paraules han coincidit amb l'advertiment sobre un altre dels temes més preocupants: la de la compra d'habitatges; d'acord amb el que exposa Bernardos, tot el qui vulgui comprar una propietat d'habitatge, ho ha de fer com més aviat millor a causa de la "guerra hipotecària".

L´oli d´oliva no és cap caprici. Els seus beneficis són nombrosos; entre ells el fet que és una font rica de polifenols, antioxidants i de greixos bons per a la salut; ajuda a combatre possibles malalties cardiovasculars; el consum redueix el risc de càncer; és important en processos de pèrdua de pes; és l'oli més saludable; molt favorable per a la salut mental i l'estat d'ànim; regula el sistema immunològic; i conté propietats antiinflamatòries, que a més ajuden a combatre el dolor. Un conjunt de virtuts positives que haurien de ser un dret per a qualsevol persona.

Segons un estudi de la FEN (Fundació Espanyola de la Nutrició), actualment Espanya és el país principal productor d'oli d'oliva (un terç del total mundial), seguit d'Itàlia, Grècia i Turquia. Al mateix informe, la FEN informa sobre els diferents paràmetres de la seva elaboració: procés d'elaboració, grau d'acidesa (determinat pels àcids grassos procedents de la hidròlisi dels triglicèrids i expressat en àcid oleic), índex de peròxids (determinat pels peròxids procedents de l'oxidació dels greixos), absorció de l'oli a l'ultraviolat, i característiques organolèptiques (sobretot color i sabor), entre d'altres.