Muntatge amb una imatge de Pepita Bernat a TV3. A l'esquerra una imatge amb una dona gran practicant un ball

VÍDEO: Pepita Bernat, 104 anys, passió pel ball i per la vida

Tota una lliçó de vida

Se sol dir que s'aprèn molt de les persones grans, aquelles que han viscut tant temps que tenen molt per explicar, nombrosos coneixements per compartir, una gran experiència que és un ensenyament en si mateixa.

I després hi ha persones d'edat avançada que irradien passió per la vida, l'esperit de les quals sembla molt més jove que el de moltes persones que han nascut moltes dècades després. Aquest és el cas de Pepita Bernat, una dona nascuda el 1919, és a dir de 104 anys. Ara, una entrevista per al programa Tot és mou de TV3, presentat de manera encomiable per Helena Garcia Melero, Pepita ha compartit la seva filosofia personal i ha donat tota una lliçó de vida als teleespectadors de la cadena pública catalana.

El ball com a peça fonamental

Durant la seva intervenció a l'exitós espai matinal, codirigit entre la mateixa Melero i Albert Aguilera, Pepita Bernat ha compartit la seva gran passió pel ball: “Amb 73 anys vaig conèixer l'home de la meva vida a La Paloma. Mai no és tard. Allà he passat els anys de la meva vida ballant i sent feliç”. El ball com a forma de vida, com una de les manifestacions principals per trobar el sentit i per a l'augment de les ganes de viure. Una declaració que s'afegeix a la que prèviament havia pronunciat a l'antena d'Onda Cero i que certifica la seva veritable passió: “Prefereixo un home que sàpiga ballar que un home ben plantat”.

L'entrevista de Garcia Melero a aquesta enèrgica jove de 104 anys és una veritable delicatessen, que deixa nombrosos titulars. Una vida plena d'episodis per al record, com quan es va haver de desplaçar fins a Suïssa per culpa d'un matrimoni fracassat i perquè el seu marit no la trobés. Una dona que anteposa el ball a gairebé qualsevol altra cosa, molt convençuda per molt que segueixi passant el temps. Durant la seva vida, ha tingut negocis a Cubelles, ha conegut molta gent, però sempre ha posat el ball com a peça fonamental de la seva vida.

Pepita Bernat és d'aquest tipus de dones vitalistes i fortes, la longevitat de les quals és tan admirada com envejada. Amb Maria Branyas i els seus 117 anys, és una de les persones amb més edat de Catalunya i tot un exemple per a moltes persones massa preocupades per la seva edat i el fet de transcórrer del temps. Tot i això, segons un estudi recentment publicat a The Lancet, l'esperança de vida mundial ha augmentat 6,2 anys des del 1990.