Muntatge amb una imatge de Txabi Franquesa a "El club de la comèdia". A la dreta una imatge amb una pregunta sobre el català

Txabi Franquesa parla clar sobre el català

Un cas que hauria de servir d'exemple

Ha estat des del perfil de X (Twitter) de Catsèries -el lema del qual és "Lluitant per la defensa de la llengua i del doblatge català. Per a una normalitat lingüística. Per consumir-lo lliurement"-, que s'ha destapat una polèmica amb el català que ha tingut com a protagonista l'actor i humorista català, Txabi Franquesa.

A l'esmentat tuit es fa referència a l'anècdota esdevinguda durant l'espectacle "Escocía: escuece y escocerá. La edad no perdona", que Franquesa interpreta al Jove Teatre Regina de Barcelona, on romandrà fins al proper 25 de maig. Tal com informava Catsèries, durant aquest participatiu espectacle, una dona de Granada que hi assistia, ha confessat que, tot i que fa 60 anys que és a Catalunya, no parla el català. Tot i això, una altra persona d'entre el públic, concretament una jove canadenca, reconeixia que només ha trigat 3 anys a aprendre'l.

Una lliçó de coherència lingüística

Seguint el fil d'aquest tuit, Franquesa mateix ha publicat una conclusió, sustentada en dos postulats, sobre aquest cas tan significatiu: 1- Malgrat el que diuen, aquí mai s'ha obligat ningú a parlar el català. Aquesta és la prova. 2- Fora de les nostres fronteres, entenen millor la riquesa lingüística/idiomàtica de cada país. #ConHumorMejor.

Sempre des del respecte i l'ús d´un humor sarcàstic molt característic, Txabi Franquesa utilitza el català i el castellà durant el seu espectacle, passant d´un idioma a un altre amb aquesta facilitat que caracteritza els catalans. Aquest espectacle està rebent una acollida entusiasta, com es pot comprovar a través d'alguns comentaris que comparteixen els assistents, com ara: "Va ser una experiència boníssima, no parem de riure des del principi fins al final. Txabi i el seu monòleg Escocía no té malbaratament"; o aquest altre: "Si vols riure una bona estona, aquest és el teu espectacle. I si a més ets a la franja dels 35 anys als 50 millor perquè et sentiràs identificat amb moltes anècdotes".

Promocionat com el seu espectacle més madur, "Escocía: escuece y escocerá. La edad no perdona" s'està convertint en tot un punt d'inflexió en la trajectòria artística d'aquest dinàmic monologuista que ja acumula més de 500 actuacions i una habilitat innata per conquistar a tota mena de públic. Als seus inicis va intervenir en programes, com 'Allà tu' o 'Crónicas marcianas', per posteriorment focalitzar la seva imatge a través de "El club de la comedia" i mitjançant els monòlegs de la cadena Paramount Comedy. Actualment ja és tota una estrella de l'humor, que a més aporta compromís a les seves reflexions polítiques i socials.