Muntatge amb una imatge d'Óscar Jaenada durant una entrevista. A la dreta una imatge amb una boca censurada

El lleig de RTVE a un actor català

Un menyspreu injustificat

Óscar Jaenada és un actor camaleònic capaç d'interpretar qualsevol personatge que es preï. Nascut el 1975, a la localitat barcelonina d'Esplugues de Llobregat, per a segons quins sectors el seu talent continua sent posat en dubte, especialment des que al seu dia opinés sobre tot el que va passar durant el procés català.

Tot i no combregar amb l'independentisme, Janeada sempre ha clamat a favor del dret a decidir d'un poble; a més, considera essencial opinar amb total llibertat i compartir els pensaments. L'intèrpret va parlar molt clar compartint la seva posició sobre els incidents durant el procés: "Jo soc català i seré tota la meva vida català. Portar un vaixell de Piolí ple de policies nacionals a donar hòsties a gent de casa meva, del meu poble, l'únic que van aconseguir va ser un bressol d'independentistes, que tot català amb dos dits de front es convertís a l'independentisme ”.

Aquestes opinions expressades per l'actor guanyador d'un Goya per la seva interpretació a Camarón (Jaime Chávarri, 2005) segueix perseguint el seu esdevenir a mitjans com Televisió Espanyola. L'emissió ha estat prèvia per La 2 d'una de les pel·lícules més representatives del mític humorista mexicà, Cantinflas, que s'ha emès una peça d'homenatge a l'actor icònic. Durant el curt vídeo per recordar la seva figura, s'ha inclòs una referència a la pel·lícula Cantinflas (Sebastián de l'Amo, 2014), en què Óscar Jaenada es va posar a la pell de l'actor dels pantalons amples.

La persecució de TVE

Durant aquesta inclusió s'ha pogut percebre la frase: “Va ser Óscar Jaenada qui el 2014 donaria vida a Mario Moreno al biopic Cantinflas, una elecció que per cert, no va agradar gaire a Mèxic”. Una reflexió sense fonament perquè la interpretació de Jaenada va ser àmpliament celebrada, arribant fins i tot a ser finalista al premi Ariel, els guardons que concedeix el cinema mexicà. Una desacreditació que, molt probablement, és produïda per aquestes paraules expressades per l'actor durant l'època del referèndum. Una veritable inconnexió de postures que deixa en evidència els creadors d'aquest vídeo.

El que potser desconeixien a TVE és que Óscar Jaenada estava seguint l'emissió d'aquest especial sobre Cantinflas, i després de la incredulitat inicial, va decidir publicar un tuit mitjançant el qual deixava les coses ben clares: “Senyors de RTVE, pel paper de Cantinflas vaig ser nominat a l'Ariel a millor actor protagonista (únic espanyol a la seva història) i vaig guanyar el premi Platino a millor actor protagonista. Els nominats érem Benicio del Toro, Leo Sbaraglia, Jorge Perugorria, Javier Gutiérrez i jo. Adeu”.