Muntatge amb una imatge de Sílvia Bel durant una intervenció televisiva. A la dreta una imatge amb una dona enfadada

Sílvia Bel de 'Com si fos ahir' farta d'una empresa que l'ha rebutjat diverses vegades

Queixa pública de l'actriu catalana

L'actriu catalana Sílvia Bel s'ha convertit en una de les més populars per l'audiència de TV3 gràcies al seu personatge de Marta a l'exitosa sèrie de sobretaula Com si fos ahir. A la ficció és la propietària del restaurant "La Iaia" i parella de l'advocat Salva, que interpreta Ernest Villega. Tots dos estan preocupats a causa del noi de 14 anys que han adoptat, tant per la seva personalitat una mica conflictiva, com pel fet que es mantingui molt tancat en ell mateix.

A la vida real, Sílvia Bel té un altre tipus de preocupacions. Una d'elles l'ha fet pública mitjançant el seu compte d'X (Twitter). De fet, és més aviat una queixa en tota regla, que obre un debat sobre la desigualtat laboral entre homes i dones. La protesta va adreçada directament a l'operadora de telecomunicacions i energia catalana Parlem. Al tuit expressa el tracte de menyspreu que ha patit: "Em contacten sovint per demanar-me de fer la publicitat de @Parlem per acabar sempre amb la frase: finalment s’han decantat per una veu masculina. Existeix algun dels molts anuncis d’ells amb una veu femenina? Jo no l’he trobat. Suposo, dones, que no som el seu target".

El cas de l'actriu de Molins de Rei s'afegeix a moltes altres companyes que s'estan animant a denunciar la desigualtat de gènere al món laboral. El 2002, l'actriu nord-americana Jennifer Lawrence va denunciar la dolorosa bretxa salarial de gènere que existeix a Hollywood. Amb anterioritat, el 2015, Patrica Arquette va denunciar la desigualtat salarial durant el seu recordat discurs d'agraïment després de guanyar l'Oscar com a millor actriu de repartiment per Boyhood, de Richard Linklater. Jessica Chastain, Natalie Portman, entre moltes altres, també han expressat la seva disconformitat. Tot i això, no sembla que es duguin a terme actuacions per erradicar aquesta xacra social que diferencia els llocs i els salaris en funció del sexe.

Unes dades lamentablement inconnexes

Segons les dades exposades pel secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez: “L'atur femení és 3 punts per sobre del masculí. I, en temporalitat, la taxa és 9 punts més gran. A més, 3 de cada 4 contractes a jornada parcial els signen dones, a més que la bretxa salarial segueix propera al 20%. Això, sumat que l'estructura sectorial amb prou feines ha evolucionat i les dones continuen ocupant de forma majoritària les feines menys valorades quant a condicions de treball i remuneració”.

La queixa de l'actriu catalana de teatre, cinema i televisió, exparella de l'actor Karra Elejalde i una de les cares més familiars de TV3, hauria de servir per replantejar moltes de les decisions desiguals que duen a terme empreses de qualsevol sector. Mentrestant, ens solidaritzem amb ella i confiem que rebi les explicacions oportunes de la companyia en qüestió.