Les reflexions de l'economista Santiago Niño Becerra sempre desprenen molta atenció i desperten una curiositat enorme. Ara just ha explicat els motius del perquè sol haver-hi tanta gent als bars i als restaurants.
Durant la seva interessant intervenció al programa Cafè d'idees de La 2 -presentat per Gemma Nierga-, el peculiar estudiós de l'economia, ha explicat amb claredat quin és el motiu essencial de la presència massiva i recurrent de tantes i tantes persones als bars i restaurants del país. Per a Niño Becerra es deu estrictament a un tema de prioritats. Actualment, molts ciutadans prefereixen gastar-se els diners -poc o molt- en consumicions, dinars o sopars, prioritzant-los molt per sobre de la renovació del seu vestidor.
Les preferències de consum
En la seva dissecció, l'economista barceloní de 73 anys, ha aclarit que el consum de la moda ha baixat un 30%, cosa que entre altres aspectes, ha generat una afluència més gran en bars i restaurants de tota mena. El ciutadà mitjà actual prefereix gastar-se diners en bona companyia, o en solitari, però ingerint algun tipus de menjar i (o) beguda, que no actualitzant el seu armari.
Entre les frases que ha deixat i que donen molt per pensar, se'n troba una de molt definitiva: "Jo tinc a la guardiola els diners que tinc i prefereixo anar a un restaurant, però compro menys moda o moda més barata" . La tendència d'adquirir roba cada cop més econòmica -aquí hi ha les botigues en línia que ofereixen preus molt competitius- s'està consolidant com una alternativa molt remarcable. El gremi de bars i restaurants ho celebren, ja que segons l'anàlisi de Niño Becerra són els més beneficiats en aquesta tendència.
Cafè d'idees és un magazín d'actualitat amb entrevistes, tertúlies d'actualitat, la presència de nombrosos col·laboradors i seccions molt diverses. És un programa enèrgic, respectuós i molt entretingut, que confirma el nivell professional d'una periodista tan referencial com Gemma Nierga. Un espai que s'emet simultàniament, de 8 a 10h, a La 2 i RNE-Ràdio 4, i que compta amb col·laboradors habituals, com Víctor Amela, Queco Novell o Jaume Figueras, entre d'altres.
Santiago Niño Becerra va treballar per a diverses companyies del sector siderúrgic, però des de l'any 1994 ja es va convertir en catedràtic d'Estructura Econòmica de l'Institut Químic de Sarrià de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Des de fa un temps és un rostre habitual de la televisió, aportant la seva visió personalíssima de l'economia per a TV3, TVE i La Sexta, entre altres mitjans.