Des del 29 de maig passat i fins al 22 de juny, el nou Espai Texas -antics cinemes Texas del barri de Gràcia barceloní-, es representa l'obra El tigre, una comèdia sobre un coach de la felicitat, escrita i dirigida per Ramon Madaula, i protagonitzada per Mercè Martínez i David Olivares.
L'estrena d'aquesta obra que només s'escenificarà durant menys d'un mes, ha fet que el seu autor i els actors estiguin promocionant l'espectacle. Una d'aquestes promocions s'ha dut a terme a l'antena de Ràdio Estel, a través del programa "La Caravana", que s'emet de dilluns a divendres a la franja horària de 8 a 14h i és presentat per Joan Trias. El programa matinal de Ràdio Estel ha entrevistat a la protagonista femenina, Mercè Martínez, i al dramaturg i director català, el també actor Ramon Madaula.
Una entrevista per a la polèmica
El resultat d'aquesta entrevista ha transcendit molt més del que s'esperava a priori. I ho ha fet especialment per les controvertides paraules de Madaula, molt escèptic i crític amb què considera una excessiva oferta teatral catalana, sentint-se perjudicat pel poc temps en què es representarà la seva obra. Però encara ha anat molt més enllà, exclamant que hi ha massa gent jove amb l'aspiració de dedicar-se al món de l'actuació.
"Crec que hi ha excessiva oferta de teatre català. No és falta d'espai, és excessiva oferta. El tigre estarà quatre setmanes i podria estar dos mesos, però tothom necessita dates. El públic va despistat, no sap on anar. És repartir un pastís per a molts, un any per a cadascú. Hi ha molta gent jove que es vol dedicar a això. No hi ha treball per a tots. És un treball molt precari, no podem ser tants perquè no hi ha tant públic. Hem de fer menys coses que durin més temps. Hi ha molta gent jove que ha de tenir un pla B”.
Unes controvertides reflexions que han provocat la indignació de molts, entre ells un company de professió, l'actor català Marc Martínez, que ha participat del tuit de l'emissora en què es comparteix l'entrevista, per mostrar la seva total disconformitat amb un to d'evident enuig: “Cunyadíssim il·lustrat. Saps què passa, que és gent que ha fet tanta tele que després a la ràdio, pensen que poden dir aquest tipus de burrades i quedar-se tan amples. Com no veuen la càmera”.
Als seus 61 anys, Ramon Madaula s'acaba de guanyar una mala reputació per unes paraules eminentment desafortunades, que han pogut caure com un tret per a tots aquells joves que somien assolir el repte de la passió per la interpretació. Madaula acumula una llarga trajectòria com a actor de teatre, televisió i cinema. Els teleespectadors de TV3 recorden l'actor de Sabadell, per les seves intervencions a Ventdelplà i Estació d'enllaç. A la gran pantalla ha estat dirigit per prestigiosos cineastes com Jordi Cadena, Ventura Pons, Francesc Bellmunt i Vicente Aranda, entre d'altres.
Però el prestigi més gran l'ha obtingut de les seves actuacions escèniques, entre elles Un aire de família , Cap al tard, Buffalo Bill a Barcelona i Adossats. Ha obtingut el Premi Ciutat de Barcelona d'Arts Escèniques 2007 per El Llibertí i el Premi Butaca 2004 al millor actor per Calígula.