TV3, la televisió pública catalana, va celebrar aquest divendres 19 de gener passat la gala del seu 40è aniversari. La gala especial titulada "40 anys i una nit", va estar caracteritzada per la presència de centenars de cares conegudes i un repàs als millors moments de la cadena. La gala va ser presentada per Albert Om i va comptar amb la participació de figures conegudes com Mari Pau Huguet, Joan Pera, Marc Ribas, Laura Escanes, Carles Cuevas, Judit Martin, Alba Florejachs, Titó, Joel Joan, Jordi Sánchez, Andreu Buenafuente, Jordi Évole i Estopa.
Algunes cares conegudes de TV3 han protestat per no ser convidats a la festa dels 40 anys. Pilar Rahola, Joan Lluís Bozzo i Tatxo Benet no han estat convidats a la festa dels 40 anys de TV3. Cal recordar que Rahola ha col·laborat durant molts anys en programes de tota mena i de vegades ha treballat en diversos programes alhora. Agradi més o agradi menys, la seva importància en la història de la cadena ha estat rellevant.
Igual que ho ha estat la de Tatxo Benet, especialment als inicis de TV3. No tant en un paper davant de les càmeres, sinó darrere.
Sense oblidar Joan Lluís Bozzo. L'actor i director és conegut per sèries d'èxit als 90 com 'Oh Europa' i 'Oh Espanya'. També va participar interpretant el mític capellà de 'La Memòria dels Cargols'. Bozzo també va ser exclòs. Casualment tots tres no són considerats propers a ERC. Que el partit republicà ostenti el poder actualment no vol dir que es puguin fer aquesta classe d'exclusions partidistes.
A molts catalans també els ha molestat que en canvi si fossin convidats personatges amb molt menys bagatge a la televisió pública catalana. És el cas de Jordi Évole, que va interpretar 'El Follonero' i altres personatges menors abans d'anar-se'n a 'La Sexta' amb Andreu Buenafuente. El de Cornellà va tenir una presència important a la gala. I no només això, l'endemà va ser convidat al programa Col·lapse, de Ricard Ustrell. Allí Évole va fer unes declaracions que han generat molta polèmica.
Évole celebra la nova etapa de TV3, que considera d'obertura. Ustrell li assegurava que hi hauria gent que li diria que això és “perquè s'està espanyolitzant” . El periodista de Cornellà, orgullós, no trigava a deixar anar una frase que ha fet les delícies de Ciutadans i VOX. "I quin problema hi ha a espanyolitzar-se? A quin país vivim?" . I somriu de manera xulesca.
Les xarxes han dictat sentència. Évole ha estat àmpliament criticat pel seu discurs a favor d'espanyolitzar TV3. Alguns tuitaires li han recordat que les lleis catalanes mateixes estableixen la funció de TV3, especialment amb l'idioma. Altres directament l'han titllat de 'ressentit i acomplexat'.
Altres actes del 40è aniversari de TV3
A més de la gala, la celebració també inclourà una exposició a finals de maig al Disseny Hub de Barcelona, on es podran reviure passatges de la història de TV3 i Catalunya Ràdio, i es reflexionarà sobre els continguts, els formats i les tecnologies del futur. La presidenta de 3Cat, Rosa Romà, va destacar el paper clau de TV3 a la cohesió de la societat catalana i la seva vocació de servei públic, així com la promoció i defensa de la llengua i la cultura catalanes.
Durant tot l'any, TV3 i Catalunya Ràdio han organitzat un programa d'esdeveniments que no només recordaran la història i el llegat, sinó que també incidiran en els reptes de transformació que estan enfrontant. Aquest programa inclou diverses activitats i esdeveniments especials, com la creació de la 'road movie' Ruta 40, que destacarà els fets més rellevants d'aquestes quatre dècades i reflexionarà sobre el futur. També es farà una programació especial en format de gran espectacle des del plató, així com una exposició commemorativa a la primavera del 2024.
Aquests esdeveniments serveixen com a recordatori del paper fonamental que TV3 i Catalunya Ràdio han jugat a la societat catalana al llarg de les darreres quatre dècades, reafirmant el seu compromís amb el servei públic, la cultura i la llengua catalana.