Muntatge amb imatge d'Àgata Roca en una intervenció televisiva. A la dreta una imatge d'una dona assenyalant

Què se n'ha fet de l'Àgata Roca de T de Teatre?

La trajectòria d'una actriu que ha brillat en teatre, cinema i televisió

El programa Col·lapse de TV3, que presenta el periodista Ricard Ustrell, i que s'emet cada dissabte a la nit, és un dels espais estrella de la televisió pública catalana. A l'últim capítol del programa, van ser convidades les integrants de la companyia T de Teatre.

Àgata Roca és una de les integrants històriques d'aquesta aventura original i singular que va començar el maig del 1991 quan cinc joves actrius graduades recentment a l'Institut del Teatre de Barcelona van optar per no consumir-se al costat del telèfon esperant la trucada d'un director que les sol·licitessin i van prendre la iniciativa de volar pel seu compte. El resultat fou un dels grans projectes teatrals de l'escena catalana. Entre els muntatges més reeixits de la companyia, destaquen Homes!, Criatures, Dones com jo, Com pot ser que t'estimi tant, Cançó per tornar a casa i La dona fantasma.

Un èxit teatral que va donar pas a la televisió, protagonitzant una primera experiència al terreny televisiu mitjançant Jet Lag, una reeixida sitcom creada per T de Teatre i Cesc Gay a la primavera del 2000. Una proposta femenina, fresca, divertida i original que oferia el retrat de la vida quotidiana de cinc amigues més enllà de la trentena i els seus enfrontaments als reptes que comporta la vida moderna, amb una gran dosi d'humor i sensibilitat. Jet Lag es va mantenir a l'antena de TV3 del 2001 al 2006. Àgata Roca interpretava el personatge de Mariona, però aquesta no va ser l'única col·laboració de l'actriu barcelonina de 56 anys a la cadena catalana, ja que també va intervenir a Porca misèria (2007) i Ventdelplà (2008), entre d'altres.

Entre T de Teatre i Cesc Gay

Àgata Roca és una actriu total, que a més del teatre i la televisió, també ha triomfat al cinema, especialment de la mà de Cesc Gay, amb qui està casada i té dos fills. Roca ha format part dels repartiments de les pel·lícules dirigides per la seva parella: A la ciutat (2003); Ficció (2006); VOS Versió Original Subtitulada (2009); Una pistola a cada mà (2012); Truman (2015); i Sentimental (2020). El 2014, Àgata Roca va ser nominada a un Premi Gaudí com a millor actriu de repartiment per la seva interpretació a Tots volem el millor per a ella, dirigida per Mar Coll.

El més recent d'Àgata Roca ha estat l'obra de teatre L'imperatiu categòric, text de la dramaturga i directora Victoria Szpunberg que s'ha representat al Teatre Lliure. I a la televisió, la sèrie protagonitzada per adolescents Jo mai mai, i la producció televisiva de Jose Corbacho Un nuevo amanecer, que es pot veure a Prime Video. Una demostració de la gran varietat de personatges de l'actriu, encara recordada per molts per Jet Lag, qui per cert aclareix: “la nostra intenció no és tornar a fer Jet Lag, sinó que ens agradaria molt fer una sèrie nova. Podríem fer una segona part, vint anys després, però no ho veiem. A més, ja no es fan sitcoms".