Muntatge amb una imatge de Josep Cuní al programa "Al cotxe". A l'esquerra una imatge amb Espertac Peran al programa "Col·lapse"

Què va passar entre Josep Cuní i Espartac Peran en un camerino?

Confidències d'una anècdota divertida en l'aniversari d'un programa mític

Aquest Sant Jordi ha donat per a molt. A més dels milers de catalans i catalanes que han sortit als carrers i a les places -aquest any amb les llibreries i les biblioteques més plenes a causa del mal temps-, s'ha estrenat l'emotiu documental sobre Aitana Bonmatí al programa Nits sense ficció i, un altre programa de la cadena, ha celebrat els seus vint anys d'existència.

Molt a celebrar en un dia tan especial, en què TV3 ha emergit amb força com un dels grans protagonistes del Sant Jordi 2024. Vint anys ja de la primera emissió d'Els matins, l'espai informatiu matinal i diari, convertit en una veritable icona de la televisió pública catalana, que actualment està brillantment presentat per l'excel·lent periodista Ariadna Oltra. El programa s'emet de dilluns a divendres, des de les 8 del matí.

Als seus inicis, Els matins tenia més de magazín que d'informatiu, i el to variava considerablement de l'actual. El primer director i presentador d'aquest emblemàtic espai va ser un dels periodistes més famosos que han desfilat per TV3: l'inefable Josep Cuní. Als seus 70 anys, Cuní es troba en un moment professional que varia molt de la seva etapa a la cadena catalana; presenta el programa radiofònic "24 horas", que s'emet de dilluns a divendres, de les 20 a les 00h a l'antena de Ràdio Nacional d'Espanya.

Coincidint amb l'aniversari d'Els Matins en una data tan assenyalada, Ariadna Oltra ha volgut comptar amb la presència, a distància, de l'iniciador de tot això. Des de Madrid, el prestigiós periodista ha tingut algun contratemps, especialment quan s'ha equivocat amb el nom de la presentadora, anomenant-la "Mònica", en comptes d'"Ariadna". Un malentès superat per un Cuní que ha aconseguit regatejar amb la seva habitual perspicàcia: "Perdona Ariadna, amb els anys que treballem junts tu i jo. ¿En qui estaria pensant? Fixa't. Més enllà de noms, o no... O no".

Aquells gloriosos dies d'Els Matins

Sovint s'ha apuntat que "Mònica" Terribas podia haver estat la principal causant de la marxa de Josep Cuní d'Els matins i pràcticament de TV3, a la qual ha tornat només mitjançant algunes intervencions en altres espais. Terribas era la directora de la cadena quan Cuní va decidir deixar el programa i mai no s'han acabat d'aclarir els motius veritables, més enllà dels rumors sobre un possible xoc d'intencions entre els dos professionals del sector.

En qualsevol cas, el to més amable i distès l'ha posat Espertac Peran, actual codirector del programa Atrapa'm si pots, que presenta Llucià Ferrer. A l'època d'Els Matins versió Josep Cuní, Peran col·laborava informant sobre el trànsit a les carreteres catalanes. Amb el seu habitual sentit de l'humor, el periodista de Mataró ha compartit una divertida anècdota sobre aquells dies irrepetibles davant de l'amable complicitat de Cuní : “Recordo els dies que Cuní venia amb cara seriosa i deia: hem de parlar, i jo li deia: m'he de canviar. I allà al camerino on ens canviàvem tots dos, nus, m'explicava les coses que havíem de fer aquell dia.