Muntatge amb una imatge d'actors de 'Com si fos ahir'. A la cantonada superior dreta, dins d'un cercle i difuminada, els actors de l'obra de teatre

L'obra de teatre amb actors de 'Com si fos ahir' que no et pots perdre

S'estrena aquesta setmana

A partir d'aquesta setmana i fins al 2 de juny arriba a La Villarroel 'Conspiranoia', una comèdia dramàtica sobre amistats en crisis, secrets, mentides i teories conspiranoiques. És una proposta signada per Marc Angelet i Jordi Casanovas, protagonitzada per Eduard Farelo, Àurea Márquez, Mia Esteve i David Vert. Tres apareixen a 'Com si fos ahir'. Farelo és Miquel, Márquez és Gemma i David Vert és Toni. Com a curiositat, Mia Esteve va ser breument Novia de Farelo a la ficció. Va ser fa més de 25 anys, als primers capítols de 'Nissaga de poder'.

La història de 'Conspiranoia' gira al voltant de la vida de quatre amics molt diferents que es reuneixen per 'fer una intervenció' a Clara, que creu que la terra és plana.

El conflicte traurà a la llum tota una sèrie de malestars entre els integrants del grup que es coneixen des de fa temps i que, fins ara, pensaven que compartien la mateixa visió del món. La idea va sorgir de l'experiència personal d'una amiga de Casanovas, que li va confessar un episodi singular en el marc del seu treball com a mestra. "Després de fer una classe sobre l'univers i els planetes a nens i nenes d'uns 6 o 7 anys, es veu que la mare d'una nena va venir a preguntar-li si explicarien la versió alternativa , ja que a casa no pensaven que la Terra fos rodona, sinó plana", ha relatat.

Aquesta anècdota els va fer reflexionar a ell i Angelet sobre el fet que el terraplanisme era més proper del que pensaven, i què passaria si un dels seus amics tingués aquest punt de vista. De fet, Angelet ha recordat que no es tracta d'un context tan allunyat i que actualment està "molt al dia", no només a llocs com els Estats Units, sinó aquí mateix. "Hi ha molts canals amb discursos potents on aquest tipus de teories estan molt recolzades", ha insistit. A l'obra, Àlex, Sonia, Roger i Clara formen part del mateix grup d'amics i - malgrat tenir els seus respectius mals de cap - durant molt de temps estaven convençuts que les seves percepcions de la realitat no estaven tan allunyades.

Conspiranoia a Cornellà

Tot això canvia quan es proposen fer una intervenció a Clara (a l'estil d'un dels episodis de la sèrie 'How I Met Your Mother'), a partir de la qual pretenen fer-la entrar en raó i convèncer la seva amiga que la Terra no és plana. El que no esperen és que aquell moment els portarà a descobrir trets de la seva personalitat que mai abans no havien imaginat tenir. "Al final és l´excusa per parlar d´un grup que s´adona que les seves visions del món són diferents, i que potser la seva amistat s´ha erosionat per aquest motiu", ha concretat Casanovas.

Bona sintonia entre els actors

Alhora, ha destacat que es tracta d'una història divertida i dramàtica que han treballat a quatre mans, buscant una "proximitat" amb el públic i donant "molt joc" als quatre personatges interpretats per Eduard Farelo, Àurea Márquez, Mia Esteve i David Vert, que pràcticament estan tota l'estona compartint escenari. De fet, tal com ha subratllat Márquez, la bona "sintonia" entre ells ha estat "clau" per tirar endavant una proposta en què també ha celebrat que s'hagin passat "tan i tan bé".

Tot això, segons els creadors de l'obra, per explicar a través d'uns personatges "amb els seus clars i foscos" quin dret tenen a intervenir o criticar allò que fa una altra persona. "Es parla de les creences, la tolerància i fins a quin punt estem disposats a admetre que hi ha gent que pot veure les coses diferents", van concloure. L'obra – produïda per Velvet Events – arriba després de diverses representacions en altres llocs i amb una molt bona rebuda per part del públic. A La Villarroel romandrà fins al 2 de juny.