Muntatge amb imatge d'introducció del programa APM. A la dreta una imatge amb José Palomo durant un reportatge

Mor un personatge mític de l'APM

L'adéu al protagonista d'una de les frases més famoses

Al llarg de la seva història, l'espai APM (Alguna Pregunta Més) de TV3 ha convertit diversos personatges en veritables icones socials de Catalunya. Molts a partir de la casualitat o a partir d'una anècdota simple i espontània.

Un d'aquests casos és José Palomo, autor involuntari d'un dels mems més vistos a televisió i internet. Palomo va aconseguir una important notorietat mediàtica gràcies a la seva presència al programa "Vuelta y vuelta" de La Sexta, una minisèrie documental produïda per El Terrat. L'últim dels seus capítols estava centrat en el contrast entre dos equips de futbol de diferents categories, un dels quals era l'equip de tota la vida de José Palomo: el Racing de Vallbona, un club mític del districte barceloní de Nou Barris, que Palomo va acabar presidint.

Entre els jugadors que militaven al Racing de Vallbona quan les càmeres de La Sexta es van desplaçar fins al camp, hi havia un bon amic de José: Paco. En aquest episodi de "Vuelta y vuelta" es pot percebre les ànsies de l'apassionada afició del Racing, amb càntics, ànims, discussions i indicacions als seus jugadors, entre ells per descomptat, Paco. La intensitat amb què es viuen aquests partits de categories inferiors només es pot comprovar assistint a un d'aquells camps, que moltes vegades disposen d'escasses mesures de seguretat tant pel públic com per la integritat dels futbolistes.

Sa matao Paco!

Durant una jugada fortuïta, l'amic de José va tenir la mala fortuna d'ensopegar amb tan mala sort que es va precipitar per un terraplè. Les càmeres estaven just allà per captar la reacció del públic davant aquesta ximple, però desgraciada jugada, malgrat que José Palomo no tenia ni idea de la dimensió de les seves paraules, l'home va exclamar amb total naturalitat: "Sa matao Paco!".  La resta és història de la televisió i, posteriorment, de les xarxes socials. Poques exclamacions en un camp de futbol han transcendit de la mateixa manera; aquestes tres paraules pronunciades per José, són pura mitologia televisiva del país.

El programa APM no va trigar a adoptar aquesta reacció per convertir-la en una mena d'abanderada de l'espai, repetint-ne l'emissió de manera recurrent, perquè l'audiència així ho demanava. José Palomo s'havia convertit en tot un personatge mediàtic sense tenir la mínima intenció de proposar-s'ho. Desgraciadament, aquest dissabte, 27 d'abril, el seu fill Pedro Palomo anunciava la mort del seu pare a través del seu compte personal d'X (Twitter), després d'una llarga lluita contra el càncer. "La família agraïm tot l'afecte que durant aquests anys heu donat al meu pare, amb humor i respecte. El càncer ha guanyat la batalla, però allà on sigui el meu pare seguirà orgullós de tot l'afecte. Exemplar, icònic i etern!! Sempre estarà al costat de nosaltres". Descansi en pau, José Palomo.