Amb l'estiu a punt d'arribar a Catalunya i les temperatures disparades, ha estat la cuinera i divulgadora Maria Nicolau qui ha tornat a generar conversa a les xarxes. Al seu compte de X (Twitter), s'ha desmarcat amb una estratègia estiuenca singular que va més enllà de refrescar-se.
Consisteix a menjar-se una síndria a queixalades, esmorzar orxata amb gelat i canyella… i fer-ho amb aquesta actitud despreocupada que la caracteritza! A simple vista podria semblar anecdòtic, però té ingredients que revelen molt sobre la seva personalitat i estil de vida.
Consells a les xarxes socials
El detonant va ser una publicació on Nicolau descrivia el seu ritual per mitigar la calor: “La millor recepta per fer passar la xafogor és dinar síndria a queixalades… i a les set baixar a la terrassa de la plaça a fer un batut d’orxata amb gelat de llet merengada i canyella”.

Res d’ulleres de sol de disseny ni mocadors sofisticats: parla de peus sense rentar, mitjons trencats i samarreta vella, imatges poderoses que connecten amb la seva comunitat quotidiana.
Maria Nicolau, cuinera i escriptora
Maria Nicolau va saltar a la fama gràcies al seu llibre Cuina! o barbarie, en què defensa una cuina tècnica, accessible i sense artificis. També ha compartit trucs per cuinar sense antiadherents, per salar brous només al final, i per realçar sabors naturals com amb les carxofes a la brasa.
El seu estil es caracteritza per ser pràctic, irreverent i tècnic: explica com funciona la ciència darrere de cada plat, sense caure en l’elitisme. Els seus seguidors valoren que sigui rigorosa i alhora propera. Aquells memes sobre el seu look amb “calceta trencada” modestíssim no han fet més que reforçar la seva reputació de xef del poble.

Altres productes per gaudir de l’estiu
Si hi ha un clàssic indiscutible per refrescar-se, aquestes són les fruites d’estiu. La síndria és la reina per excel·lència, però hi ha més alternatives igual de sucoses i saboroses. El meló, les cireres, el préssec i les nectarines es gaudeixen a queixalades, acabades de treure de la nevera. Per donar-li un toc diferent, pots preparar broquetes de fruita fresca, amanides amb un toc de llima o un gaspatxo de síndria que sorprèn tant pel seu color com per la seva dolçor.
El iogurt natural fred és un altre imprescindible: serveix-lo amb trossos de fruita, un grapat de fruits secs o, si busques alguna cosa més especial, acompanya’l amb un fil de mel i unes fulles de menta. Els gelats casolans, elaborats amb fruites triturades i iogurt, són una alternativa molt més lleugera als industrials i, a més, pots adaptar els sabors al teu gust. El sorbet de llimona o de mango és tan fàcil de fer com posar fruita triturada i una mica de suc al congelador.