Muntatge amb Jordi Cruz a primer terme. A la cantonada superior esquerra, dins d'un cercle, pa amb tomàquet

Quan Masterchef la va fer grossa amb el pantumaca

Twitter va bullir durant uns dies per una polèmica del programa de Televisió Espanyola i molts encara ho recorden

Els fets van passar fa temps, però molts catalans, especialment aquells més nacionalistes, encara recorden l'afront de Masterchef cap a un símbol molt emblemàtica de Catalunya.

És habitual veure bars i cafeteries espanyoles que anuncien “pan tumaca” per esmorzar. No és tan normal veure aquesta etiqueta en un programa de televisió. I encara menys si aquest espai és Masterchef i un dels seus presentadors és un prestigiós cuiner català. El “pan tumaca” dels bars i restaurants espanyols consisteix a servir al comensal unes torrades i un bol amb tomàquet ratllat o triturat. Res a veure amb el tradicional pa amb tomàquet de tota la vida on aquest producte es frega sobre el pa i després s'hi afegeix un raig d'oli i una pols de sal.

És un programa de cuina emès a Televisió Espanyola en què els concursants rivalitzen entre ells per aconseguir ser el guanyador o guanyadora. El prestigiós cuiner català amb tres estrelles Michelin, Jordi Cruz, és un dels presentadors i membres del jurat. Per això ha sorprès que aquest nom s'hagi utilitzat. Era el mateix dia que els concursants feien la prova d'exteriors a Barcelona. Tot un insult a Catalunya ia la gastronomia catalana. I encara pitjor. Qui va fer el plat és una noia catalana, Amelicius.

Jordi Cruz sap perfectament que es diu pa amb tomàquet i no aquest invent estrany. Fet que ha provocat moltes crítiques tant a ell com a responsables de la direcció del programa: “tants catalans a Masterchef i insulti així la seva llengua i les seves arrels…”. Els participants van visitar el Mercat de Sant Antoni i es van trobar amb la llavors alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que va tenir unes paraules cap a ells i els va rebre amb els braços oberts. Jordi Cruz va pronunciar algunes paraules en català, concretament va donar la “benvinguda” a aquells que són de Barcelona. No es va extralimitar, no fos cas que als espectadors espanyols els xiulessin les orelles.

Plat de pa amb tomàquet
Plat de "pan tumaca" | RTVE - Masterchef

Història del pa amb tomàquet

La història del pa amb tomàquet es remunta a la introducció de la tomaca a Europa després del descobriment d'Amèrica. No obstant, la seva popularització a Catalunya, segons alguns relats, no va passar fins al segle XVIII o XIX. Aquest plat va sorgir com una forma pràctica d'aprofitar el pa dur i els tomàquets madurs, ingredients comuns a les cases rurals catalanes. Amb el temps, el pa amb tomàquet va guanyar popularitat, passant de ser una recepta rural a un element bàsic a les llars i restaurants de tot Catalunya. Es va convertir en un acompanyant indispensable de molts plats, des d'embotits i formatges fins a carns i marisc.

Més que un simple plat, el pa amb tomàquet s'ha convertit en un símbol de la identitat catalana . És un recordatori de la importància de la cuina a la vida quotidiana catalana i de com plats simples poden tenir un gran valor cultural i emocional.