Els fets van passar fa temps, però molts catalans, especialment aquells més nacionalistes, encara recorden l'afront de Masterchef cap a un símbol molt emblemàtica de Catalunya.
És habitual veure bars i cafeteries espanyoles que anuncien “pan tumaca” per esmorzar. No és tan normal veure aquesta etiqueta en un programa de televisió. I encara menys si aquest espai és Masterchef i un dels seus presentadors és un prestigiós cuiner català. El “pan tumaca” dels bars i restaurants espanyols consisteix a servir al comensal unes torrades i un bol amb tomàquet ratllat o triturat. Res a veure amb el tradicional pa amb tomàquet de tota la vida on aquest producte es frega sobre el pa i després s'hi afegeix un raig d'oli i una pols de sal.
És un programa de cuina emès a Televisió Espanyola en què els concursants rivalitzen entre ells per aconseguir ser el guanyador o guanyadora. El prestigiós cuiner català amb tres estrelles Michelin, Jordi Cruz, és un dels presentadors i membres del jurat. Per això ha sorprès que aquest nom s'hagi utilitzat. Era el mateix dia que els concursants feien la prova d'exteriors a Barcelona. Tot un insult a Catalunya ia la gastronomia catalana. I encara pitjor. Qui va fer el plat és una noia catalana, Amelicius.
Jordi Cruz sap perfectament que es diu pa amb tomàquet i no aquest invent estrany. Fet que ha provocat moltes crítiques tant a ell com a responsables de la direcció del programa: “tants catalans a Masterchef i insulti així la seva llengua i les seves arrels…”. Els participants van visitar el Mercat de Sant Antoni i es van trobar amb la llavors alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que va tenir unes paraules cap a ells i els va rebre amb els braços oberts. Jordi Cruz va pronunciar algunes paraules en català, concretament va donar la “benvinguda” a aquells que són de Barcelona. No es va extralimitar, no fos cas que als espectadors espanyols els xiulessin les orelles.
![Plat de pa amb tomàquet Plat de pa amb tomàquet](/filesedc/uploads/image/post/pantumaca_1200_800.webp)
Història del pa amb tomàquet
La història del pa amb tomàquet es remunta a la introducció de la tomaca a Europa després del descobriment d'Amèrica. No obstant, la seva popularització a Catalunya, segons alguns relats, no va passar fins al segle XVIII o XIX. Aquest plat va sorgir com una forma pràctica d'aprofitar el pa dur i els tomàquets madurs, ingredients comuns a les cases rurals catalanes. Amb el temps, el pa amb tomàquet va guanyar popularitat, passant de ser una recepta rural a un element bàsic a les llars i restaurants de tot Catalunya. Es va convertir en un acompanyant indispensable de molts plats, des d'embotits i formatges fins a carns i marisc.
Més que un simple plat, el pa amb tomàquet s'ha convertit en un símbol de la identitat catalana . És un recordatori de la importància de la cuina a la vida quotidiana catalana i de com plats simples poden tenir un gran valor cultural i emocional.