L'actor Pep Plaza davant d'un micròfon

El drama familiar de Pep Plaza

L'actor ho va explicar fa temps i és, per desgràcia, una situació que viuen moltes famílies

Pep Plaza és un conegut actor i humorista. Molt estimat a Catalunya per les seves interpretacions al 'Polònia' de TV3, també ha participat en altres xous a títol personal. Fa de Pedro Sánchez, però també altres personatges importants d'aquest programa de sàtira política que dirigeix Toni Soler, a través de la seva productora Minoria Absoluta. Tot i això, en la seva última interpretació no ha fet riure. Tot al contrari. Pep Plaza va concedir al seu dia una entrevista a Rac1, amb Jordi Basté on vam poder veure el drama familiar que està patint. Els problemes d'esquizofrènia del seu germà petit fa anys que afecten l'estructura i el nucli familiar.

La seva mare ha viscut 25 anys de maltractament verbal per part del fill. I ara, a més, ha hagut d'anar-se'n de casa seva. “Fa por com aquesta malaltia ha envaït el meu germà. Són crits, cops, que la meva mare caigui a terra i no la reculli, que li bloquegi el mòbil, que la controli, que estigui prenent un cafè amb les amigues i que li munti un espectacle perquè no li compra un entrepà. Extorsionar-la econòmicament, insultar-la, cridar-la”, va relatar.

L'actor va explicar que el problema va començar quan el seu germà feia el servei militar, als seus divuit anys. “Al principi ho portava bé. Després comença a consumir i perdem una mica el control de la seva vida”. No hem d'oblidar la mort del pare. Pep Plaza en tenia 18 i el seu germà 13. El problema resumit en poques paraules: “hi ha malalts que no es deixen ajudar”.

I aquest és el germà de Pep Plaza. “Arriba un moment en què no pots fer gaire. Acabes anant-hi, parlant amb els metges i dient que la situació és la que és, però no poden fer un ingrés involuntari. Has de trucar al 112, necessites un justificant… A més, si en el moment que arriben els Mossos la persona ja no està alterada, ja no la poden ingressar; és força desesperant”, relata l'actor.

Una malaltia que és un problema greu en moltes famílies

L'esquizofrènia és un trastorn mental complex que no només afecta els qui la pateixen, sinó també les seves famílies. Aquesta malaltia pot alterar profundament les dinàmiques familiars, presentant reptes únics que requereixen comprensió, paciència i estratègies específiques per al seu maneig. Tenir cura d'un ésser estimat amb esquizofrènia pot ser una font significativa d'estrès . Els comportaments impredictibles i les necessitats canviants de la persona afectada poden generar una sensació constant d'incertesa i ansietat en els familiars.

Les relacions familiars poden patir tensions. Els rols dins de la família sovint canvien, cosa que pot afectar tots els membres, inclosos els germans, els pares i les parelles.