Muntatge amb una imatge de Lluís Marco al Festival Filmets. A l'esquerra, una imatge amb un noi parlant per un altaveu

Lluís Marco resumeix l'estafa del Financament singular en una sola frase

La contundent reflexió del prestigiós actor català

Des del departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, es considera la proposta del 'Finançament Singular' com una "proposta basada en un model de sobirania fiscal plena, fet que implicaria l'assumpció, per part de la Generalitat, de la gestió i recaptació de tots els impostos que es paguen a Catalunya al marge dels tributs locals. Això inclouria les grans figures tributàries com l'IVA, l'IRPF, l'impost sobre societats o els impostos especials”.

Segons apunten des del mateix departament, amb l'aplicació d'aquest nou sistema, la Generalitat passaria a gestionar el 100% dels impostos generats a Catalunya i gaudiria de plena capacitat normativa per regular-los. Això es traduiria en un ingrés potencial proper als 52.000M€ anuals. La base és un model de sobirania fiscal plena, en què la Generalitat recaptaria el 100% dels impostos generats a Catalunya. La proposta preveu una transferència a l'Estat pels serveis que presta a Catalunya i un fons de reequilibri territorial destinat a les comunitats autònomes amb menys recursos.

La polèmica del Finançament Singular

El model del 'Finançament Singular' genera tota mena de reflexions. Una d'elles, de marcat to irònic, l'ha compartit l'actor Lluís Marco mitjançant el seu compte d'X (Twitter): "FINANÇAMENT SINGULAR: Engany de l'Estat espanyol de tota la vida per seguir enfonsant Catalunya". Un text que ha acompanyat amb un gif d'un gosset afirmant el titular juntament amb la paraula "Yes".

Una piulada que ha despertat una reacció en cadena de molts usuaris, donant suport a la seva reflexió:

Als 75 anys d'edat, aquest prestigiós actor català nascut a Badalona, pare de l'actriu Marta Marco i molt vinculat al moviment independentista, és tota una institució de l'escena catalana. Entre les nombroses obres en què ha participat, es troben Fum; Quan despertem d'entre els morts; Don Joan; L'oncle Vània; El somni d'una nit d'estiu; Frankenstein; i L'Ànec salvatge. Els teleespectadors de TV3 encara el recorden pel seu personatge de Sergi Llopart a Ventdelplà, a qui va interpretar en un total de 65 episodis. Amb anterioritat, havia aconseguit la fama televisiva gràcies al Doctor Antonio Dávila Baraja de la mítica sèrie Hospital Central, de Telecinco.

Marco és un actor de caràcter i compromès, que sempre diu el que pensa, sense por de possibles represàlies. Durant una entrevista per al portal Crónica Directa d'El Español, va explicar així la seva visió sobre Espanya i els governs: “Jo no tinc res contra els espanyols, però el govern espanyol no el suporto i al d'aquí d'ara, tampoc. Jo vull un país on els meus fills i els meus néts puguin assaborir la riquesa que jo he tingut i poder llegir Lorca, o Miguel Hernández, encara que jo els llegia prohibidament".